Danscompetitie ook bedoeld voor homoparen

Icoon Algemeen nieuws Homoparen mogen niet geweerd worden uit de danscompetitie voor gemengde paren. Dat bepaalde de Commissie Gelijke Behandeling deze week. Een homopaar, dat op internationale danswedstrijden voor ongemengde paren op hoog niveau samen danst, diende een klacht in over de handelswijze van de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). De Culturele Sportbond (NCS) liet dit donderdag weten.

De NADB stelde dat het toegestaan was om homoparen uit te sluiten voor de gemengde danswedstrijden. De commissie vindt echter dat het uitsluiten van ongemengde paren overeen komt met het maken van onderscheid op grond van homoseksuele geaardheid en geslacht.

Volgens de klagers is er binnen Nederland te weinig concurrentie in homowedstrijden. Daarom wilden ze meedoen aan de gemengde wedstrijden op een hoger niveau. De competitie van de NADB is de hoogste en belangrijkste in Nederland. Echter in de regels staat dat een paar moet bestaan uit man en vrouw.

"In de danswereld heerst de traditionele, heteroseksuele norm. Dit is een belangrijke stapt vooruit", aldus een woordvoerder van de Nederlandse dansvereniging voor dames- en herenparen (Equality dancE). In de toekomst zal de NADB gaan kijken naar een betere integratie van homoparen in de danssport.