Studenten moeten sneller studeren

Thorical had ons via de nieuws-submit te melden:

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs wil dat studenten sneller gaan afstuderen. Dat zei hij gisteren bij de opening van het studiejaar aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. De bewindsman was geschokt door het feit dat maar 10 procent van de universitaire studenten een vierjarige studie daadwerkelijk in vier jaar afmaakt. Op het hoger beroepsonderwijs ligt dit percentage op 40 procent.

De kwaliteit van het onderwijs moet volgens Rutte omhoog. Zo zou het budget voor hoger onderwijs van 2,7 miljard worden verhoogd. Maar trage studenten moeten niet consumeren uit de gezamenlijke pot. "Dat lijkt me niet wijs, dat is verdunning van middelen." Hij wil dan ook dat studenten meer collegegeld gaan betalen als ze niet binnen de gestelde termijn afstuderen. "Vijfduizend euro per jaar betaalt de overheid en studenten op dit moment zo'n 1500 euro. Dat is minder dan 25 procent."

Naast een hoger studietempo wil de opvolger van Nijs de keuzevrijheid van studenten stimuleren. Zo krijgen studenten de mogelijkheid zich per halfjaar in te schrijven.