Team zoekt UFO-brokstukken in Toengoeska

Volgens een groep onderzoekers zijn de platgeslagen bomen in Toengoeska niet veroorzaakt door een meteoriet. Het team is richting Evenkia, het centrale deel van Kranoyarsk getrokken om bewijs te vinden voor een technologische oorsprong van het fenomeen.

Op 30 juni 1908 explodeerde er boven het Toengoeska-woud, nu bekend als Evenkia, een object waardoor alle bomen op de grond platgedrukt werden. De explosie had een kracht tussen de 10 en 15 megaton aan TNT. De bekende versie verklaart dat er een meteoriet geëxplodeerd is boven het gebied.

De bomen in een gebied van vijftig kilometer waren platgeslagen. Enkele stonden nog overeind. De schokgolf deed ramen tot 600 kilometer in de omtrek breken. De lucht was de weken daarna boven het westen van Rusland en delen van Europa zo helder, dat men 's nachts een boek kon lezen. Een inslagkrater is nooit gevonden.

De onderzoekers denken dat het geen meteoriet was die de explosie veroorzaakte. "We willen fysieke bewijzen vinden dat er geen meteoriet maar een buitenaards ruimteschip explodeerde", zegt expeditieleider Yuri Labvin bij de Tunguska Space Phenomenon public foundation.

Veertien expeditieleden gaan met metaaldetectoren het gebied nabij het dorp Poligus en de Toengoeska rivier zoeken naar fragmenten van het ruimteschip. Het zoekgebied bevindt zich 500 km ten westen van het gebied waar eerdere expedities naar meteorietfragmenten zochten.

Volgens Labvin tonen satellietfoto's de aanwezigheid van metaalbrokstukken, wat er op kan wijzen dat er honderd jaar geleden een catastrofe van technologische aard plaats heeft gevonden. Het team zal 5 augustus terugkeren naar Kranoyarsk met de eventuele vondsten.

Lees hier meer over de Toengoeska catastrofe.