Onderzoek naar drugs in Rotterdamse uitgaanswereld

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Over twee weken begint het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) met honderd Rotterdammers gesprekken over het gebruik van XTC en andere uitgaansdrugs. Ook in San Francisco en Hong Kong zal er een soortgelijk onderzoek worden gehouden. Na afloop worden de resultaten met elkaar vergeleken.

In Hong Kong en San Francisco zal het onderzoek gedaan worden door het Amerikaanse Institute for Scientific Analysis (ISA). "De ISA vroeg of we ook mee wilden doen en het leek ons zeer interessant.", aldus IVO-onderzoekster A. van der Poel.

De Nederlandse onderzoekster meent dat XTC zich in de drie steden in verschillende fases van populariteit bevindt. "In Hong Kong komt het net op, in San Francisco is het op zijn hoogtepunt en in Nederland is die piek al weer voorbij. De Nederlanders die tien jaar geleden begonnen met XTC, zijn nu allemaal aan de snuifcocaïne, een duurdere maar chiquere drug."

In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar het gebruik van XTC. "We kijken ook naar het gebruik van andere uitgaansdrugs zoals marihuana en alcohol.", aldus van der Poel. Mensen in discotheken en clubs kunnen door het instituut benaderd worden om mee te werken aan interviews. Het onderzoek in Nederland wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.