Ronald Reagan (93) overleden

CNN meldt dat de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan in zijn huis in Los Angeles is overleden. Hij is 93 jaar geworden. Eerder vandaag werd al gemeld dat de gezondheidstoestand van de ex-president snel aan het verslechteren was. Reagan leed ruim tien jaar aan de ziekte van Alzheimer.

Reagan stierf vandaag in het bijzijn van zijn vrouw Nancy en kinderen Ron Reagan jr. en Patty Davis. Dochter Maureen uit een eerder huwelijk met actrice Jane Wyman stierf in 2001. Zijn geadopteerde zoon Michael uit zijn eerste huwelijk was onderweg naar het sterfbed van zijn vader.


Ronald Reagan (1911-2004)
Ronald Reagan, 1911-2004

Ronald Reagan won op 4 november 1980 de verkiezingen van de zittende president Jimmy Carter en werd op 69-jarige leeftijd de veertigste en oudste president ooit van de VS. Op 30 maart 1981 raakte hij zwaar gewond toen hij werd neergeschoten door student John Hinckley. Hij herstelde volledig en diende twee ambtstermijnen uit. Hij stond bekend als 'The Great Communicator', vanwege zijn directe redevoeringen die het Amerikaanse kiezerspubliek zeer aanspraken.

Filmster en sportverslaggever
Voordat hij de politiek in ging was Reagan bekend als filmster en sportverslaggever. Tussen 1937 en 1964 speelde hij in bijna zestig films, waaronder 'Bedtime for Bonzo' uit 1951 en 'The Killers' uit 1964. Hij was enige tijd voorzitter van de vakbond van acteurs en in 1967 werd hij gekozen tot gouverneur van California. In 1976 deed hij voor de eerste keer een gooi naar het presidentschap, maar hij moest het in de voorverkiezingen afleggen tegen partijgenoot Gerald Ford.

Koude oorlog
In de Verenigde Staten wordt Reagan gezien als een van de drie beste presidenten van de twintigste eeuw, naast Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy. Hij speelde samen met Sovjet-president Michail Gorbatsjov een belangrijke rol in het beëindigen van de 'koude oorlog' tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Zijn economisch beleid stond bekend als 'Reaganomics'. Met saneringen, belastingverlaging en een grote verhoging van de defensie-uitgaven wist Reagan een economische crisis te bezweren, echter de staatsschuld steeg tot ongekende hoogte. In Groot-Brittanië had hij in de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher een belangrijke evenknie.

In 1988 werd Reagan als president opgevolgd door zijn vice-president George Bush, de vader van de huidige Amerikaanse president. Reagan was toen 77 jaar oud. Begin jaren negentig begon de ziekte van Alzheimer op te spelen. In 1994 nam de oud-president per brief afscheid van de wereld en trok hij zich terug uit het openbare leven. Die brief was noodzakelijk nadat de pers hem telefonisch had gesproken en hij niet herinnerde wie de net gestorven oud-president Richard Nixon was. Reagan schreef in zijn brief onder meer de woorden "Ik begin nu de reis naar de zonsondergang van mijn bestaan".

Bronnen: CNN, IMDb, Wikipedia