Ierland wijst Nederlandse stemmachines af

Ierland wenst geen gebruik te maken van Nederlandse stemmachines. Volgens een Ierse onderzoekscommissie is het oncontroleerbaar of de machines een betrouwbare uitslag geven én of de machines kunnen worden gemanipuleerd.

Ierland is voor de komende Europese verkiezingen op zoek naar nieuwe stemapparatuur. Het Nederlandse bedrijf Nedap had reeds voor 50 miljoen euro aan stemapparaten aan de Ieren verkocht. De onderzoekcommissie, een op gezag van de Ierse premier Ahern samengesteld groepje van rechters, ondernemers en wetenschappers, gaf echter een negatief advies voor verdere bestelling. Ze zegt "niet in de positie te zijn om het gekozen systeem aan te raden. Het is onmogelijk de betrouwbaarheid vast te stellen."

De volgende maand reeds te gebruiken software bleek nog niet gereed. Ook kreeg de commissie niet de broncode van de software van Nedap, wat betrouwbare testen mogelijk zou maken. De software zou bovendien te manipuleren zijn, waarmee de uitslag zou kunnen worden aangepast. Ook het piepgeluidje na stemming kon geen goedkeuring wegdragen. Immers als een stemmer ter plekke niet wenst te stemmen, wordt dat meteen opgemerkt. Tenslotte zag de commissie liefst dat er ook prints van de uitslagen kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld indien het systeem zou crashen.

Naar aanleiding van kamervragen verklaarde de Nederlandse minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties De Graaf vorige week geen reden te zien aan de machines te twijfelen: "In Ierland gaat het om andere machines en sommige bezwaren zijn ondervangen."