Persconferentie na dood leraar

De directeur van het Terra College, Gerard van Miltenburg, heeft vandaag een persconferentie over de moord op één van zijn leraren gehouden. Hij zei dat de school diep geschokt is en men in gedachten bij de nabestaanden van de neergeschoten leraar is. "Er is een groot gat geslagen in de ontwikkeling van onze school en we zullen er alles aan doen om die teboven te komen", zo zei hij. Hij noemde de gedachte dat de vele maatregelen die de school heeft genomen niet hebben gewerkt onverdraaglijk.

"Want onze leerlingen deugen, onze personeelsleden deugen, het Terra College deugt. We hebben hier te maken met een maatschappelijk probleem", zo zei de geëmotioneerde directeur. "Tegen waanzin kunnen wij ons niet wapenen." Hij voegde toe dat de schietpartij in elke stad of elk dorp had kunnen plaatsvinden.

Morgen kunnen de leerlingen om 9.00 uur op school komen om met hun leraren de herdenking van vrijdag voor te bereiden. Om 16.00 zijn de ouders uitgenodigd. Vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst op de school. De bijeenkomst is besloten en de inhoud wordt nog bepaald.

Leerling niet geschorst

De directeur zei dat de dader van de schietpartij op het moment van het incident niet was geschorst. Vanmiddag zou een gesprek plaatsvinden met zijn moeder, waarna er een beslissing zou zijn genomen. De directeur wilde niet ingaan op verdere vragen over de verdachte. Op de vraag of de jongen door twee leraren, waaronder het slachtoffer, zou zijn getreiterd, kon Van Miltenburg geen antwoord geven.

Op de vraag of de school te weinig doet om geweld te voorkomen, antwoordde Van Miltenburg ontkennend. Volgens hem biedt het Terra College juist erg veel zorg. De voogd van de dader had de school hiervan beschuldigd. De directeur kon niet zeggen of de school wapenvrij was, maar stelde dat er tot gisteren geen incidenten met wapens waren geweest.

Op verzoek van de school doen zij geen individuele mededelingen meer, maar wordt er nog een vervolg-persconferentie gehouden. De bijeenkomst werd na vragen van de diverse media om 14.25 uur afgesloten.

Hans van Wieren
Hans van Wieren


Voor de leerlingen van de school was er vanochtend een bijeenkomst, welke tegen de middag werd afgesloten. De kaarsjes en bloemen die in de nacht bij het schoolgebouw waren neergelegd werden naar de aula gebracht, waar Van Wieren gisteren werd doodgeschoten. Een foto van de leraar stond in de school. Rond negen uur werd de vlag op het gebouw halfstok gehesen, en ook op het gemeentehuis in Den Haag hangt de vlag halfstok.

Ook op internet wordt meegeleefd met de leerlingen, leraren, vrienden en nabestaanden van Van Wieren. Op de website Condoleance.nl zijn honderden reacties binnengekomen. Ook op de website van D66 in Zoetermeer, waar Van Wieren in de gemeenteraad zat, reageren mensen geschokt. De weblogs Geenstijl, VolkomenKut en Retecool zijn een dag op zwart gezet.

De 17-jarige dader van de schietpartij heeft zich gisteravond gemeld bij de politie. Het vuurwapen dat hij voor zijn daad heeft gebruikt is dichtbij de school in de bosjes teruggevonden, op aanwijzen van de jongen zelf. De dader wordt 16 januari voorgeleid. Hoe hij zal worden berecht, als minderjarige of meerderjarige, is nog niet bekend.