'Good Bye, Lenin' grootste culthit van 2003

De Duitse film 'Good Bye, Lenin!' is een grote hit. Aanstaande maandag wordt de 100.000-ste bezoeker verwacht in Filmtheater LUX in Nijmegen. Voor cultfilms is dat een record in 2003. De bezoeker wordt maandag na afloop van de film in een Trabant, de vermaarde hoekige auto van de DDR, rondgereden.

De film van regisseur Wolfgang Becker draait sinds 13 november en gaat over de val van het communisme in Duitsland. Een vrouw uit Berlijn, die groot aanhangster is van het communisme, krijgt vlak voor de val van de muur een hartaanval en ligt vervolgens acht maanden in coma. In die tijd vinden er grote veranderingen plaats in de maatschappij.

Nadat ze ontwaakt doet haar zoon er alles aan om de val van de muur geheim te houden. Moeder en zoon blijven in hun flat leven, alsof de communistische DDR nog bestaat. Dit omdat de vrouw bij de minste schok weer een hartaanval kan krijgen.

De film heeft al een groot aantal prijzen gewonnen. Duitsland zendt de film in voor de Oscar-uitreiking. Ook is de speelfilm genomineerd voor de Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film.