Sörensen: AEL is huidige NSB

Fractieleider Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam heeft de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah de NSB van deze tijd genoemd. Sörensen deed zijn uitspraak bij de overhandiging van een - door hem geschreven - boek aan burgemeester Ivo Opstelten. Het boek van Sörensen, 'Een gehate minderheid', gaat over de NSB'ers in Rotterdam.

Volgens Sörensen gebruiken de AEL en andere moslimorganisaties dezelfde tactieken als de nationaal-socialisten in de jaren dertig en veertig: ,,Bij organisaties als de AEL zie je een fanatisme, gebrek aan rationaliteit en het verwijzen naar mythes. Dat was bij partijen als de NSB niet veel anders.''

Sörensen meent dat we moeten oppassen voor de opkomst van organisaties als de AEL. ''Positief aan die opkomst is dat het beest nu een gezicht krijgt'', aldus de Rotterdamse fractieleider.

De AEL spreekt zelf van een ''ziekelijke vergelijking''. Een bestuurslid laat weten: ,,De AEL staat juist voor harmonieus samenleven. Het zijn groeperingen als LR die een wig proberen te drijven tussen Nederlanders, met hekken om Rotterdam en het weren van kansarmen. Sörensen probeert over onze rug zijn eigen blazoen schoon te poetsen''.