Boosheid over vrijlating 'treinterreur viertal'

In Limburg is verbijsterd gereageerd op de vrijlating van vier Limburgse jongens van Marokkaanse afkomst, die maandenlang treinpassagiers via de intercom hebben geterroriseerd. Het viertal, (15, 17, 18 en 19 jaar), werd deze week in Weert in de trein opgepakt, nadat ze eerst alle moslims een fijn suikerfeest toewensten en daarna joden en vrouwen onder vuur namen.

Volgens de NS hadden de vier met behulp van een valse sleutel de intercom in de trein naar Maastricht weten te kraken. Maandenlang terroriseerden ze op die manier de treinpassagiers met leuzen als 'Hamas, hamas, alle joden aan het gas' en opmerkingen richting vrouwen die ze zouden verkrachten. Een speciaal team van de afdeling Bijzondere Taken van de Spoorwegpolitie hield hen al vanaf half oktober in de gaten na een regen van klachten.

Afgelopen dinsdag had een machinist er schoon genoeg van en zette de intercity om 14.45 uur stil bij het station in Weert en alarmeerde de politie. Die wist de vier, die zich agressief gedroegen, na hevig verzet met veel moeite te arresteren.

Politiewoordvoerder F. Zuiderhoek van het Korps Landelijke Politiediensten is verbaasd dat de vier zo snel al weer zijn vrijgelaten; de twee jongsten kwamen na een paar uur al vrij: ''Wij maken proces-verbaal op en sturen dat naar justitie. Maar wij hebben ons te houden aan de richtlijnen. Mogelijk krijgen de daders een trein- of een stationsverbod''. De vier hebben in ieder geval een proces-verbaal op zak wegens discriminatie en orde verstoring.