Opkomst mobieltje ten koste van vaste lijn

Het aantal huishoudens dat geen vaste aansluiting meer heeft, neemt snel toe. In deze huishoudens wordt alleen nog met een mobiele telefoon gebeld. De bestuursvoorzitter van KPN, Ad Scheepbouwer, voorspelt: "Deze ontwikkeling gaat door".

Het aantal huishoudens zonder vaste lijn ligt op dit moment op ongeveer 560 duizend, hetgeen acht procent van het totaal aantal huishoudens is. Amper een jaar geleden was dat nog vier procent. Omdat bellen van 'vast naar mobiel' vaak duurder is dan van 'mobiel naar mobiel' kiezen veel mensen ervoor om hun vaste aansluiting de deur uit te doen.

Voor KPN, dat 17,79 euro per maand rekent voor de meeste gangbare vaste aansluiting, betekent dit derving van inkomsten. Hoewel KPN Nederlands grootste mobiele aanbieder is, gaat een gedeelte van de verloren omzet toch naar concurrerende aanbieders.

Scheepbouwer vertelt dat de trend in Nederland nog 'gematigd' te noemen is. De ontwikkeling in Groot-Brittannië is vergelijkbaar met die in Nederland, maar in Spanje en Oostenrijk gaat de overschakeling van vast naar mobiel veel sneller.

De daling van de omzet van het vaste net weet KPN te compenseren met de succesvolle adsl-internetverbindingen. Naast het normale internetgebruik worden deze aansluitingen steeds meer gebruikt om te bellen via internet, waardoor de omzet uit gesprekken via het vaste net nog meer zal afnemen.

Vanzelfsprekend heeft de omzetafname ook gevolgen voor de werkgelegenheid binnen deze sector. Volgens een KPN-manager zouden 2.500 werknemers door de afname overbodig worden. Scheepbouwer erkent dat de werkgelegenheid onder druk staat, maar bevestigt het aantal van 2.500 niet.

Omdat in sommige gedeelten van het land nog geen alternatieven als kabel of adsl leverbaar zijn, zijn deze mensen nog steeds op het vaste net aangewezen.