Schiphol gegevens toch gemanipuleerd

Vandaag is er in de Volkskrant te lezen dat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen, omtrent de manipulatie van gegevens over de geluidsoverlast op Schiphol. Het cruciale onderzoek zou op het laatste moment zijn aangepast door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waardoor gegevens 'verhullend' werden opgeschreven.

Dit kan geconcludeerd worden uit interne, niet eerder gepubliceerde gegevens. De aanpassing van de gegevens van de onderzoeksvraag staat in schril contrast met de eerdere uitspraken van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat. In september gaf ze bij antwoorden op kamervragen aan, dat er nooit druk op haar is uitgeoefend om de gegevens te manipuleren.

De Volkskrant concludeert nu dat het ministerie zonder medeweten van VROM de onderzoeksvraag "na de feitelijke uitvoering van het onderzoek" heeft laten aanpassen. Volgens de krant heeft Verkeer en Waterstaat "de vraagstelling van het belangrijke NLR-rapport gemanipuleerd" en "het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium heeft zich laten manipuleren", aldus het vertrouwelijke, interne document. Ingewijden bevestigen dat het een "zeer ongebruikelijke gang van zaken is".

_
Het gehele artikel is hier te lezen.