'THC-percentage wiet zorgwekkend'

De hoeveelheid van THC in cannabis neemt soms zorgwekkende vormen aan, zo zegt het Europees Drugsobservatorium (EMCDDA) in zijn jaarverslag. Normaal gesproken bevat een jointje 5 tot 10% Tetra-Hydro-Cannabinol (THC), het middel waar je stoned van wordt. Onderzoek heeft echter aangetoond dat cannabis soms tot 30% THC bevat.

Volgens het EMCDDA leidt de hoge THC-concentratie tot ernstige zorgen voor de volksgezondheid. Ook het gelijktijdig gebruik van cannabis en alcohol bij jongeren kan gevaren opleveren voor de gezondheid.

De EMCDDA-onderzoekers constateerden verder dat in Frankrijk, ondanks het zeer sterke anti-drugsbeleid, een stijging valt te constateren van het gebruik van cannabis. Van de 15- en 16-jarige Franse jongeren zegt 35% procent al eens een joint te hebben gerookt. Van de 13-jarige zegt 13,8% al eens te hebben geblowd. Dit percentage stijgt tot 55,7% bij 18-jarigen.

In de noordelijke EU-lidstaten neemt het zware drinken onder jongeren fors toe. Daartoe worden jongeren gerekend die vijf of meer glazen alcohol consumeren per maand. Zo is 89% van alle Deense jongeren van 15 en 16 jaar al eens dronken gweest.


White Widow-wiet bedekt met THC-kristallen