Druk op Israël neemt toe

De internationale druk op Israël, om af te zien van de verbanning van de Palestijnse leider Arafat, neemt toe. Na de Verenigde Staten en de Europese Unie, keren ook Rusland, China en de Arabische liga zich tegen de mogelijke verbanning van Arafat. Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties zei dat het "niet wijs" zou zijn.

De Europese Commissie betitelde het besluit een "verschrikkelijke fout", met mogelijk ernstige gevolgen voor het Midden-Oosten. De Commissie zegt van plan te zijn, gewoon diplomatiek contact te blijven houden met Arafat als een democratisch gekozen president.

"Israël zal voet bij stuk houden." Dat zei minister Mofaz van Defensie tegen de Amerikaanse ambassadeur Kurtzer. Mofaz zei erbij dat zijn land Arafat al veel eerder had moeten verbannen. Mofaz liet Kurtzer weten dat Israël blijft geloven in de 'routekaart naar vrede', die is opgesteld door de VS ,de VN, de Europese Unie en Rusland.

In Jeruzalem leidde het plan van het Israëlische kabinet tot rellen. Honderden moslims gooide stenen naar joden, die aan het bidden waren bij de Klaagmuur. De Israëlische politie ging de oproer met traangas te lijf.

De onlangs benoemde Palestijnse premier Qurei waarschuwde eerder dat het hele Midden-Oosten zal "ontploffen" als Arafat in ballingschap wordt gestuurd.