Eén op zes Nederlanders steelt wel eens

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onderzoek van studiebureau 'Deloitte en Touche' heeft uitgewezen dat één op de zes Nederlanders wel eens iets steelt. Het onderzoek werd gehouden onder duizend mensen, waaronder consumenten, winkelpersoneel en dieven. Snoep (37 procent), cosmetica (19 procent), drank (16 procent) en tijdschriften (13 procent) zijn het meest gewild. Spijt hebben de meeste dieven overigens niet.

Wel gaf 81 procent van de ondervraagden aan, dat zij het terecht vinden als winkeliers zich met geweld verdedigen. Veertig procent vertelde wel eens getuige te zijn geweest van diefstal, 15 procent hiervan zei echter niets tegen het winkelpersoneel. Ze gaven aan bang te zijn en niet in de zaak betrokken te willen worden.

Een belangrijke reden voor het stelen is geldgebrek, maar ook andere redenen bewegen mensen ertoe tot stelen over te gaan. Zo willen veel mensen op die manier fouten van de supermarkt zelf rechtzetten, ergeren ze zich aan het personeel of doen ze het gewoon voor de kick.

De kostenpost voor de Nederlandse supermarkten vorig jaar, wordt door het Centraal Bureau Levensmiddelen op zeker 180 miljoen euro geschat. Het Platvorm Detailhandel ging in 2001 uit van een schade van ongeveer 1 procent van de totale omzet van de winkeliers.