Pleidooi voor nationaal politiekorps

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In NOVA pleitte gisteren de commissaris van de koningin van de provincie Utrecht, mr. Boele Staal (D66), voor een nationale politie. Hij meent dat een nationaal politiekorps veel beter in staat is om een goede politiezorg te verzekeren dan de huidige 25 regiokorpsen, aangevuld met het Korps Landelijke Politie, dat kunnen.

Het is geen populair onderwerp bij andere machtshebbers, want het betekent namelijk dat veel burgemeesters en lokale politici hun greep op de politie zouden verliezen. Met een nationale politie zou er een machtig centraal aangestuurd politie-apparaat ontstaan. Daarvoor zijn velen beducht.

Volgens Boele Staal zou het landelijke korps geleid moeten worden door een bestuur dat rechtstreeks aan de minister van Binnenlandse Zaken rapporteert. Door de reorganisatie kunnen meer agenten worden ingezet om boeven te vangen, aldus de commissaris van de koningin. Volgens hem worden er nu veel te veel agenten ingezet voor administratief werk en logistieke zaken. Met een nationaal politiekorps zouden er veel meer agenten vrij komen om de misdaad te bestrijden.