Linkse oppositie kraakt Kabinetsplannen af

Tijdens het debat vanmiddag over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer, hebben met name de linkse oppositiepartijen keihard uitgehaald naar het regeringsbeleid dat het Kabinet Balkenende 2 voorstaat.

PvdA-leider Wouter Bos deed de hele regeringsverklaring van premier Balkenende af als ''een leeg verhaal, waarin grote woorden gepaard gaan met kleine daden''. Volgens hem is het de burgers totaal onduidelijk waarvoor ze moeten inleveren, want ''de plannen leiden niet tot meer banen of tot meer veiligheid''. Hij verweet het Kabinet ''valse hoop'' bij de burgers te wekken, en de mond vol te hebben van 'eigen verantwoordelijkheid' zonder dat perspectief wordt geboden.

Namens de SP zei fractieleider Jan Marijnissen dat de kabinetsplannen asociaal zijn en een ramp voor het land.

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks zei dat Balkenende 2 de "binnenlandse verhoudingen veramerikaniseert". Het kabinet doet volgens haar niets aan solidariteit tussen mensen en breekt de verzorgingsstaat af ten gunste van harde maatschappelijke verhoudingen. ''Dat leidt tot grotere kwetsbaarheid van mensen die al kwetsbaar zijn''.