Privacy mogelijk in het geding door Nokia-camera

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Privacydeskundigen hebben hun bezorgdheid geuit over de nieuwste camera van Nokia, de Observation Camera. Reden hiervoor is dat de camera als een beveiligingscamera kan worden ingezet.

De Nokia Observation Camera is een draadloze camera die als vaste camera kan worden geïnstalleerd en op afstand kan worden bediend. Door de camera kunnen foto's worden gemaakt met een resolutie van 640 bij 480 pixels.

De foto's kunnen simpelweg gemaakt worden door een smsje te sturen naar de telefoon. Per mms of e-mail krijgt de gebruiker dan de 'gevraagde' beelden terug. Ook kan de camera op een intervalstand gezet worden of alleen bij bewegingen foto's maken.

Britse deskundigen op het gebied van privacy zeggen dat de camera daardoor onder de regels voor cctv's (closed-circuit televisions) valt. Bij aankoop van dergelijke beveiligingscamera's moeten gebruikers een privacyverklaring tekenen.

Critici zijn verder bang dat de beelden van de Nokia Observation Camera gehackt kunnen worden waardoor onbevoegden ook toegang krijgen tot de beelden. Binnen zes weken wordt de camera ook op de Nederlandse markt verwacht. Adviesprijs van het ding luidt 450 euro.