Oude cd-r kan uiteen spatten bij branden

De Australische consumentenbond ACA heeft na een test van cd-branders geconcludeerd dat nieuwe cd-branders niet altijd even goed overweg kunnen met oude cd's. Uit de test van de bond komt blijkt dat oude of beschadigde cd's in sommige gevallen de snelle cd-branders (48x of sneller) niet meer kunnen bijhouden.

Bij enkele cd's kan dat zelfs leiden dat de cd in het apparaat in tienduizenden stukjes uit elkaar spat. En dat heeft niet alleen vervelende gevolgen voor het apparaat, maar het kan ook tot persoonlijke ongelukken leiden, zo zegt een woordvoerder van de ACA.

Overigens is de kans op het uit elkaar spatten niet zo groot. Volgens de test zou elke twee op tienduizend cd's kunnen uiteen spatten. "In ieder geval is er in Australië één geval bekend waarbij iemand werkelijk gewond raakte door de splinters", zegt ACA-woordvoerder Charles Britton. Toch verwacht Britton dat er snel meer slachtoffers zullen vallen omdat steeds meer computers met snelle cd-branders zijn uitgerust. "Het is een klein risico, maar wel een serieus risico."

De Australische consumentenbond zou nu graag zien dat hardwareleveranciers de kopers waarschuwen voor de risico's die snelle branders met zich mee kunnen brengen.