"Nederland is geen multiculturele samenleving meer"

WEGMETPAARS had ons via de newssubmit het volgende te melden:    

Tijdens het Interkerkelijk Vredesberaad op tweede kerstdag tijdens de jaarlijkse stille tocht van de Appèlgroep Westerbork stelde secretaris M. Faber dat Nederland geen multiculturele samenleving meer is.

De deelname van Faber werd in de afgelopen dagen bekritiseerd vanuit de joodse gemeenschap.
Faber vroeg zich af hoe alle migranten zich moeten voelen in de veranderde Nederlandse samenleving, waarvan ze geen deel meer uit lijken te maken. "Ze zijn al jaren in Nederland en krijgen nu opeens te horen dat hun moskeeën broedplaatsen van terrorisme zijn." De IKV-secretaris wees er op dat hij niet de enige is die het afkalven van de multiculture samenleving signaleert: "Zelfs de koningin had het in haar kersttoespraak over de 'schijntolerantie' in onze samenleving."

Zo'n 250 mensen liepen donderdagmiddag mee met de voorlopig laatste stille tocht over het terrein van het voormalig Kamp Westerbork in Hooghalen. De Appèlgroep Westerbork heeft niet genoeg leden om er nog mee door te gaan. Het thema was 'Mensenrechten kennen geen grenzen'. In de stromende regen voerden vier Molukse trommelaars de stoet aan.

De deelname van Faber werd in de afgelopen dagen bekritiseerd vanuit de joodse gemeenschap. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vond hem niet de aangewezen man om bij een "primair joodse herinneringsplaats" te spreken, door zijn "eenzijdige opvattingen" over de staat Israël.

Faber ging hier donderdag kort op in. Hij haalde de spanningen in het Midden-Oosten aan, waar "zowel de joodse als de Palestijnse gemeenschap voortdurend in panische angst leeft. Mensen schreeuwen tegen elkaar uit angst en haat, maar er is een gebrek aan gesprek. Ook in Nederland is het moeilijk om hierover een goede discussie te voeren, zo is mij nu weer gebleken".

Voorzitter J. Visscher van de Appèlgroep Westerbork ging evenals Faber in op de situatie van migranten en asielzoekers in Nederland. Hij wees vooral op de mensen uit Noord-Irak. "Zij kunnen niet terugkeren, want Turkije en Syrië werken niet mee. Maar ze worden hier wel op straat gezet. Ik noem als voorbeeld een gezin met vijf kinderen, waarvan de vrouw zwanger was. Het hele gezin werd op straat gezet. Op een verlaten schoolplein kreeg de vrouw een miskraam. Dat gebeurt in Nederland en moet worden stopgezet", zei Visscher, wat een spontaan applaus van het publiek opleverde.