Iran bouwt in het geheim kernfabrieken

De Verenigde Staten (VS) heeft bewijs dat Iran in het geheim nucleaire fabrieken heeft gebouwd. Op commerciŰle satellietfoto's, die in september zijn genomen, zijn twee fabrieken te zien. Volgens de VS kunnen de fabrieken voor het ontwikkelen van atoomwapens worden gebruikt.

Iraanse dissidenten hebben vaak beweerd dat Iran aan nucleaire fabrieken werkt, maar tastbaar bewijs werd daarvoor nog nooit gevonden.

Vooral de fabriek bij de stad Arak verontrust experts. Op de foto's is een 'zwaar water' fabriek te zien. Zwaar water is water met een zwaar atoomgewicht en wordt gebruikt in kerncentrales bij afkoeling.


EÚn van de satellietfoto's. Bron:CNN


De International Atomic Energy Agency heeft contact gezocht met Iran, maar het land heeft tot nu toe de boot afgehouden. Iraanse authoriteiten zeggen dat een bezoek van het IAEA in februari te verwachten is. De organisatie wil dan zeker de beide fabrieken aandoen.

Iran, door de Amerikaanse president Bush 'as van het kwaad' genoemd, zegt slechts ÚÚn nucleair programma te hebben voor elektriciteit. Volgens Iraanse authoriteiten kunnen de Verenigde Staten niet worden vertrouwd.

Met dank aan -Frankie- voor de tip.