Bankpresidenten willen 1-eurobiljet

regelrecht, aswin en Trenz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Centrale Bank gaat onderzoeken of invoering van een biljet van 1 euro de inflatie tegen kan gaan. Met name Grieken en Italianen hebben het niet op munten. Tientallen jaren hebben ze met een nationale munt geleefd die nauwelijks iets waard was en bankbiljetten hebben in die landen dan ook veel meer status.

Als de consumenten meer waarde toekennen aan biljetten, zullen ze minder makkelijk hun geld uitgeven. De invoering van zo'n biljet kan de inflatie dus afremmen en bijdragen aan een stabiele ontwikkeling van de prijzen. Het plan om een 1-eurobiljet uit te brengen wordt volgens The Financiel Times door zeker vijf eurolanden gesteund, waaronder Oostenrijk en Griekenland.

Ook Guy Quaden, de president van de Nationale Bank van België, zou wel iets voelen voor een 1-eurobiljet. Hij wil luisteren naar geluiden van de straat. Ook trekt hij een parallel met de wereldberoemde groene Amerikaanse dollar. Ook de Oostenrijkse collega Klaus Liebscher wil een 1 euro biljet "zo snel mogelijk" invoeren.

Het plan om een 1-eurobiljet uit te brengen werd eerder van de hand gewezen door financiële experts omdat zij vinden dat "het uit de circulatie halen van al die 1-euromunten en het drukken van nieuwe biljetten veel geld kost".