Nederland alert op komst AEL

De Nederlandse inlichtingendiensten houden de voorbereidingen van de Arabisch-Europese Liga (AEL) om zich in ons land te vestigen scherp in de gaten. In de loop van volgend jaar hoopt de beweging hier afdelingen te kunnen oprichten. Volgens AEL-voorman Abu Jahjah zijn er in Nederland al genoeg allochtonen die zijn beweging steunen.

Gisteren zei demissionair vice minister-president Remkes voor de EO televisie dat hij geen 'Antwerpse toestanden' in Nederland wil. De AEL wordt er daar van verdacht allochtone jongeren op te hitsen tot rellen. Ook volgt men middels burgerpatrouilles de politie om te zien of die zich niet te buiten gaat aan racisme bij de controle van meest jonge Marokkanen. De AEL keert zich ook fel tegen een Belgische film over een relatie van een moslimmeisje met een autochtone Belg. Jongeren verstoren de filmvoorstelling en bedreigen de hoofdrolspeelsters.

Remkes zei dat ''haat zaaien en integratie tegengaan absoluut niet kan''. Hij wilde in zijn uitlatingen niet zover gaan als minister Nawijn, die eerder gisteren liet weten dat de AIVD al daadwerkelijk onderzoek doet naar de AEL.

Eerder pleitte CDA Tweede Kamerlid Camiel Eurlings voor een verbod van de AEL.