Respect voor ouders nekt moslim-homo's

Omdat moslims (te) veel respect hebben voor hun ouders, durven homofiele moslims niet uit te komen voor hun geaardheid. Dit zegt journalist Imad el Kaka in zijn boek over moslimhomofilie Mijn geloof en mijn geluk. Islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens, dat hij samen schreef met journaliste Hatice Kursun, en waarover zondag in Amsterdam gedebatteerd werd. De eerste generatie moslims in Nederland en West-Europa ontkennen alle homoseksualiteit in eigen kring. ,,Dat komt bij ons niet voor.'' Als reactie daarop vluchten veel moslimhomo's in een huwelijk, zei el Kaka.

Volgens el Kaka durven maar weinig islamitische homo's hun ouders en de samenleving te trotseren. De veel gehoorde uitspraak in moslimkringen 'Ik houd meer van mijn ouders dan van mezelf' is daarbij typerend voor de moslimgemeenschap. El Kaka: ''moslimhomo's zijn bang dat hun ouders spijt zullen krijgen dat ze naar het Westen zijn gekomen, als ze zouden horen dat hun kind homoseksueel of lesbisch is. De eerste generatie moslims beschouwen alle seksuele vrijheid in het Westen als slecht. Homoseksualiteit is daarvan het voorbeeld bij uitstek''.

De homo-emancipatie in de moslimwereld komt daardoor niet van de grond. Bovendien maken imams weinig gebruik van hun verantwoordelijkheid om hier leiding aan te geven. ''Homoseksuele of lesbische jongeren van islamitische afkomst verdienen het niet om als melaatse te worden beschouwd'', zei El Kaka, zelf overigens heteroseksueel.

Internet is echter een uitkomst voor homofiele moslims. El Kaka noemt het zelfs een zegen'. Door onderlinge contacten krijgen moslimhomo's steun. Vaak chatten ze via een eigen website of een chatkanaal. Dit kan anoniem.