Fortuyn werd bedreigd vanuit Harderwijk

Twee weken voordat Pim Fortuyn werd vermoord is hij telefonisch bedreigd vanuit Harderwijk, de woonplaats van Volkert van der G., zo meldt de Telegraaf.

Het speelde in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 april. Toen werd Harry Mens om 01.00 's nachts op zijn mobiele telefoon gebeld, waarna op zijn voicemail ernstige bedreigingen en uiterst grove beledigingen werden geuit aan het adres van Pim Fortuyn. De politicus was toen iedere zondag de vaste gast van Mens in zijn RTL5 programma 'Business Class'.

Mens heeft indertijd het voicemailbericht aan een vastgoedrelatie laten horen én aan Pim Fortuyn zelf. Nadat hij via de media vernam dat Volkert van der G. uit Harderwijk afkomstig bleek, heeft hij bij de politie melding gemaakt van het dreigtelefoontje.

Harry Mens is tot nu toe tweemaal over het voorval gehoord. Van de rechercheurs heeft hij te horen gekregen dat het lastig is om de zaak te reconstrueren omdat de bedreigingen op zijn voicemail zijn ingesproken met behulp van een prepaid telefoon van een mobiele-telefoonoperator.

Familie Fortuyn

Inmiddels heeft de familie van Fortuyn, via haar advocaat, aan de officier van Justitie in de zaak Van der G. gevraagd om een stemvergelijking te laten plaatsvinden tussen het voicemailbericht en de stem van Volkert van der G.

Ook wil de familie weten waarom de draagbare computer van Pim Fortuyn beschadigd is teruggekomen na het onderzoek van de politie. Mogelijk is er iets gewist. Deze laptop was samen met de draagbare computer van butler Herman door de politie op de avond van de 6e mei in beslag genomen.

Verder wil de familie weten waarom politie en justitie nu pas serieus belangstelling tonen voor ruim 15.000 e-mailtjes die het afgelopen jaar zijn binnengekomen op de website van het tv-programma Business Class. Onder deze berichten bevinden zich ook veel bedreigingen aan het adres van Pim Fortuyn. Twee medewerkers van de commissie Van den Haak zijn recent op eigen initiatief al wel begonnen om zich door de berg mailtjes heen te werken.