Israël roept strijdkrachten op paraat te zijn

MrMarcus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dreiging van een oorlog met Irak heeft ook een effect op buurland Israël, dat vreest het doelwit te zullen zijn van vergeldingsacties. Het Israëlische dagblad Haaretz meldt woensdag dat Premier Sharon de Israëlische strijdkrachten en hulpdiensten opgeroepen heeft begin november paraat te zijn. Washington heeft de regering-Sharon niet op de hoogte gesteld van of en waneer het Irak zal aanvallen.

Vooralsnog krijgen de Verenigde Staten weinig steun in hun plannen voor een militaire aanval. Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Verenigde Naties waarschuwde woensdag dat een aanval op Irak zonder VN-mandaat in strijd zou zijn met het internationale recht.

De voorganger van Bush, Bill Clinton, zegt in een interview met het Franse weekblad Le Nouvel Observateur dat het oplossen van het Palestijns-Israëlische conflict belangrijker is dan een militaire actie tegen Irak. Volgens hem moet het 'probleem Irak' wel worden aangepakt maar niet noodzakelijkerwijs door middel van een invasie. Hoewel hij erkent dat het leger van Sadam Hussein zwakker is dan te tijde van de Golfoorlog, waarschuwt Clinton wel dat de dreiging chemische-, biologische- en kernwapens is gebleven.