[F1] Helm met ruitenwissers op komst

Tekno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse neuro-wetenschappers van de British Board of Medical Science hebben in samenwerking met helmenfabrikant Arai en Trico, de grootste fabrikant van ruitenwisserbladen, een systeem ontwikkeld voor de Formule 1, waardoor de huidige tear-off vizieren vervangen worden door een minuscule ruitenwisser.

Veel coureurs klagen erover dat de huidige tear-offs(kleine plastic vliesjes op het vizier van de helm), zo goed als nutteloos zijn, omdat ze tijdens een race meestal alle tear-offs eraf trekken, in plaats van één tegelijk.

Trico heeft een supercompacte, lichtgewicht ruitenwisser ontwikkeld van carbonfiber, titanium en teflon coated rubber. Een piepklein, door high intensity micro zonnecellen aangedreven motortje wordt net onder de opening van de helm geplaatst. Dit motortje drijft een wisser aan, dat door middel van een zogenaamd "rail-slide" systeem, het gehele oppervlak van het vizier schoonmaakt. Dit gebeurd in een tijdsbestek van slechts 50 millisecondes.

De wisser werkt niet door een druk op een knop, en dat is waar het geniale van het ontwerp in ligt. Wetenschappers van de Board of Medical Science hebben een systeem ontwikkeld, waardoor de rijder alleen maar hoeft te denken dat het vizier schoongemaakt moet worden, en het is al gebeurd. Kleine receptoren worden op het hoofd van de coureur geplaatst, die signalen uit de hersenen opvangen, waardoor het wissertje in werking treed.

Ook de bedrading is heel ingenieus, omdat er van flinterdunne draden gebruik wordt gemaakt. Sommige zijn maar een fractie van een haar dun.

Uit eerste tests is gebleken dat het een groot succes is. Coureurs die het systeem getest hebben, zijn zeer enthousiast. Het is comfortabel, ook op langere afstanden. Later dit jaar zal het worden gedemonstreerd aan officials van de F.I.A., onder andere door een topcoureur van het huidige rijdersveld. Echter wil men nog niet zeggen door welke rijder. Men hoopt het syteem al in 2003 te kunnen gebruiken.