PvdA raadslid zorgt voor politieke rel

Een klein multicultureel politiek drama ontspon zich gisteren in Den Haag. De top van de lokale partijen PvdA en CDA is gisteren zelfs tot tweemaal toe in spoedoverleg bijeen geweest.

Aanleiding waren uitspraken van een raadslid van hindoestaanse afkomst, Rabin Baldewsingh (PvdA). Hij zei voor het hindoestaanse radiostation Eekta: "Geef uw stem aan degenen die belangeloos werken en niet aan christenen die niet voor u werken". De PvdA'er Johan Chandoe, eveneens hindoestaans, deed er in iets mildere bewoordingen een schepje bovenop. "Ik wil niet met de pet rondgaan bij christelijke vrienden".

De uitspraak heeft betrekking op een CDA'er van hindoestaanse komaf, het raadslid Jozef Siwpersad. Die stemde onlangs namelijk tegen een motie om op scholen twee multiculturele feestdagen vrij te geven. Baldewsingh: "Omdat hij daar alleen zit voor de christenen".

Overigens kreeg ook de nieuw partij LinksAppèl een veeg uit de pan. Deze partij die een afsplitsing is van GroenLinks en een zeer gemêleerde lijst voert, is het ook niet waard om op te stemmen. Baldewsingh: "Ook niet aan Turken. Hindoestanen op een Turkse lijst zijn voor niets".

Overleg

De wethouders Pierre Heijnen (PvdA) en Wilbert Stolte (CDA), beiden tevens lijsttrekker, vonden dat zij de uitspraken niet over hun kant konden laten gaan. Na lang beraad met betrokkenen trok Baldewsingh het boetekleed aan. Hij beloofde vandaag nog in een uitzending van radio Eekta zijn excuses aan te bieden. "Ik heb me te veel laten leiden door emoties".