Premier Kok: Fortuyn is asociaal

Nog geen twee weken terug zei premier Kok dat de politiek zich niet gek moet laten maken door al dat gepraat over Pim. Maar binnen één week heeft de PvdA politicus al twee keer fel uitgehaald naar Fortuyn. Op een PvdA-bijeenkomst zei Kok woensdag dat Fortuyn een politicus is die haat zaait, en gisteren in het wekelijkse praatje met de premier, in Den Haag Vandaag, liet Kok zich ook fors uit over 'professor' Pim.

Een asociaal persoon noemde Kok hem gisteren. ,,Mensen met kanker kunnen het bij Fortuyn wel vergeten, die komen niet meer in de WAO. Je bent arbeidsongeschikt en levensongeschikt dus vergeet het verder maar. Iemand die dat durft te beweren, is werkelijk op een asociale manier bezig''. Kok doelde op uitlatingen van Fortuyn eerder deze week in een tv-interview met Felix Rottenberg.

Ook Fortuyns voorstel voor spreidingsbeleid in woonwijken valt bij de minister-president in verkeerde aarde: ,,Hij wil scholen uit zwarte wijken weghalen. Wat krijgen we nou? Geen onderwijs in een zwakke wijk? Dat kan natuurlijk niet.''

Normen bewaken

Kok benadrukte gisteren dat zijn uitspraken over Fortuyn niet moeten worden gezien als verkiezingsretoriek. "Ik doe deze uitspraken als premier van Nederland. Het is mijn taak om de normen te bewaken en op waardepatronen te wijzen die in dit land altijd hebben gegolden en van groot belang zijn. Nederland is groot geworden door gemeenschapszin en respect voor elkaars herkomst en geloof'. Ik waarschuw ervoor dat die tradities niet opzij mogen worden geschoven voor een nieuwe stijl waarin wij en zij - hullie en zullie - tegenover elkaar komen te staan. Mijn lijn is: samen."

Daar waar Kok het niet zo heeft op Fortuyn, liet een andere PvdA coryfee, minister Jan Pronk, een ander geluid horen: "Hij is een knap politicus, die de agenda weet te bepalen. Daar moeten wij niet spastisch op reageren. Fortuyn heeft ervoor gezorgd dat de verkiezingen weer ergens over gaan".