Aangifte tegen Fortuyn teruggetrokken

Dongenaar P. Eelants wil zijn aangifte tegen voormalig Leefbaar Nederland-lijsttrekker Pim Fortuyn intrekken, omdat hij schriftelijk en telefonisch is bedreigd. Dat heeft Eelants dinsdag gezegd.

Volgens Eelants worden hij en zijn gezin contstant lastiggevallen sinds de aangifte werd bekendgemaakt. De Dongenaar beschuldigde Fortuyn eerder van aanzetten tot rassenhaat, schending van de Grondwet en ondermijnen van de Staat der Nederlanden.

"Ik vind nog steeds dat er iets gedaan moet worden aan de discriminerende uitspraken van Fortuyn, maar het belang van mijn gezin telt nu het zwaarst. Ik vind het wel laf van mezelf dat ik me nu terugtrek. Ik hoop dat ik met mijn actie de discussie over Fortuyn een nieuwe impuls heb gegeven", zegt hij.

Volgens de politie is het echter niet mogelijk om een schriftelijke aangifte in te trekken. Wel zullen zij zijn intrekking doorsturen naar het landelijk expertisecentrum voor discriminatie in Amsterdam.

Intussen hebben meer mensen aangifte gedaan tegen Fortuyn. Bij het meldpunt discriminatie zijn zes meldingen genoteerd. Het parket in Breda zal samen met het landelijk expertisecentrum onderzoeken of Fortuyn vervolgd moet worden. In dat onderzoek worden ook de aangiften betrokken die gedaan zijn naar aanleiding van uitlatingen die Fortuyn in augustus deed in het Rotterdams Nieuwsblad.