Sexverbod tieners geldt niet voor Koning

Niet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tieners in Swaziland mogen van hun koning Mswati III vijf jaar geen seks bedrijven. Maar zijn woorden waren nog niet koud of de 33-jarige koning kondigde vrijdag aan een 17-jarig schoolmeisje als zijn achtste bruid te nemen.

Jonge vrouwen zijn woedend. Zij zeggen dat hun vriendjes geen vijf jaar zullen wachten. In de strijd tegen aids besloot koning Mswati III van Swaziland onlangs de oude ,,umchwasho'' of kuisheidsrite weer in te voeren. Volgens dit gebruik moeten jonge maagden een donkere wollen sjaal dragen om te laten zien dat ze geen seks mogen bedrijven. Ook mogen jonge vrouwen geen man de hand schudden en geen broek dragen. Mswati kwam vorig jaar ook met een controversieel idee. Toen verbood hij schoolmeisjes minirokjes te dragen.

Traditionele dorpshoofden, die nog erg veel invloed hebben, zullen erop toezien dat het seksverbod wordt nageleefd. Jongeren die de kuisheidsregel overtreden moeten als boete een koe of 152 Amerikaanse dollars betalen.

Nationaal feest

Dat Mswati zelf nu voor de achtste maal trouwt steekt nog eens extra. Vorig jaar, na zijn zevende bruid, had hij beloofd geen vrouwen meer te huwen. Volgens traditie mag de koning van Swaziland elk jaar een vrouw uitzoeken bij de ,,rietendans'' die deze week plaatsvond. Tijdens dit nationale feest dansen zo'n 20.000 schaarsgeklede meisjes voor hun koning.