Stonehenge stiekem gerestaureerd

Het wereldberoemde Britse prehistorische monument Stonehenge, in het Engelse graafschap Wiltshire, blijkt tussen 1901 en 1964 drastisch te zijn gerestaureerd.
Zonder dat iemand het merkte is zo'n beetje iedere steen in die periode rechtgezet en opgeknapt. Aan de hand van een schilderij van John Constable uit 1835 is te zien dat de resten van de oude tempel tegenwoordig veel rechter staan.

De miljoenen bezoekers die jaarlijks naar het monument komen is altijd verteld dat de restanten van de 4000 jaar oude tempel nog in hun oorspronkelijke stand stonden.

De ontdekking is gedaan door Brian Edwards, student aan de universiteit van West-Engeland in Bristol. Op het schilderij van Constable is duidelijk het verschil te zien tussen Stonehenge vroeger en nu. De stenen op het schilderij zijn namelijk verwaarloosd. Volgens Edwards is het monument misvormd door de 'renovaties' van British Heritage, de nationale organisatie tot behoud van het cultureel en natuurkundig erfgoed. "Wat we zien is minder dan 50 jaar oud. De historie van Stonehenge is weggevaagd", aldus de student.

En dat merkt niemand dat ze die gigantische stenen even rechtop zetten?