Startpagina.nl belazert de boel !

Eén van de bestbezochte Nederlandse internetsites, Startpagina.nl, blijkt in het geheim puur commercieel te werken, terwijl de maker in de media altijd beweerde ideëel te zijn.

Afgelopen week publiceerde Newz.nl al dat er, nu Startpagina is overgenomen door VNU, hoogstwaarschijnlijk een banner op de site komt. Dat artikel hebben ze toen op last van Startpagina verwijderd.

Gisteren onthulde WebWereld echter een veel opzienbarender feit. Bedrijven moeten voor een vermelding op de voorpagina of de dochterpagina's van Startpagina.nl 1000 tot 2500 gulden per maand betalen! Voor de vermelding 'tip' naast de link naar de genoemde site moet nog eens extra worden betaald. Bovendien verdient oprichter Durk Jan de Bruin tienduizenden guldens in de maand (!) door zoekmachine AltaVista te promoten en proefabonnementen aan te bieden. De Bruin meldde na de verkoop van zijn site aan uitgever VNU vorige week nog in Trouw, dat deze beter niet kan tornen aan het reclamevrije gehalte van de site: "Misschien komt er een kleine advertentie op te staan. Maar VNU begrijpt ook wel dat ze er geen kerstboom van moet maken. Dan maak je de pagina kapot."

Nu blijkt de site dus al grotendeels te bestaan uit verborgen reclame! In diverse dag- en weekbladen sprak De Bruin in het verleden de ideële instelling van de site, die mede onderhouden wordt door honderden vrijwilligers. Volgens de richtlijnen voor de beheerders van de dochterpagina's is het aanprijzen van 'commerciële links' en het 'geld vragen voor een link op een mooie plaats of een tip' niet toegestaan! (En zij zelf wel dikke centen opstrijken!)

De Consumentenbond eist nu van Startpagina.nl dat duidelijk wordt gemaakt waar het om reclame gaat. Misschien worden zelfs juridische stappen genomen om dat af te dwingen. Oprichter de Bruin noemt het laten betalen voor links 'een experiment'. Jaaajaaa!

VNU heeft naar verluid 70 miljoen over gehad voor Startpagina. Het trieste is nu eens te meer, dat alle dochters slechts 1000 gulden per persoon krijgen!

UPDATE! UPDATE! UPDATE!

Volgens de laatste berichten claimen de startpaginadochters nu 25% van het overname bedrag! De soap gaat door...

Op zich is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om veel geld te verdienen met een site, maar dan moet je wel eerlijk toegeven dat je een commercieel bedrijf bent! Hierbij stel ik als protestactie voor dat iedereen die als startpagina Startpagina.nl heeft staan, hier nu http://www.Fokzine.net invult. Want je weet het:
Fok! is altijd eerlijk.
Submitter:  Bron: <a href=http://www.trouw.nl target=_new>Trouw</a>