Milieu, klimaat en de mens.

Redactie

In mijn beleving halen de meeste mensen klimaat en milieu door elkaar. Op zich raar want het één heeft niet de facto iets met het ander te maken. De meeste mensen zijn echter bereid te geloven wat de meeste wetenschappers vertellen. Namelijk dat de mens verantwoordelijk is voor het milieu, zowel als het klimaat. Ik twijfel omdat ik dat niet weet.

Met deze column poog ik, met behulp van de gewaardeerde lezer, voor mijzelf te ontrafelen wat nu feit is en wat fictie.

Qua milieu is mijn visie best simpel. De mens, als het meest succesvolle zoogdier is nogal talrijk geworden. Te talrijk. Al het andere voor wat betreft flora en fauna heeft daar last van. De mens vreet namelijk alles op, heeft vanwege het ontbreken van haargroei dus kleding en verwarming nodig en vernietigt daarmee de natuur op aarde. De natuur past zich aan, de mens kan dat niet. Ik denk dat we het daarover eens zouden kunnen worden.

In het kader van het klimaat liggen dingen een tikkie complexer. Veel wetenschappers, die makkelijk te vinden zijn, verklaren dat de mens verantwoordelijk is voor de stijgende temperatuur en daardoor ook voor het stijgen van de zeespiegel. Andere wetenschappers, en die zijn aanzienlijk lastiger te vinden, beweren dat de mens geen enkele invloed heeft op beide verschijnselen.

Mijn eigen waarneming. In Nieuw Zeeland werd ik door een vriend (bioloog) gewezen op een fossiel van een schelpdier, 500 meter boven het zeeniveau op dat moment. Kennelijk was het erg warm en het water nogal hoog toen het beestje daar toen landde. Ook is wetenschappelijk bewezen (ik was er niet bij) dat je aan het einde van de laatste ijstijd vanuit Nederland, als jagend zoogdier, naar Ierland kon lopen met droge voetjes. Logisch ook. Alle regen bevriest en wordt vastgehouden op land, zeespiegel daalt.

Het lijkt erop, zoals ik het zie, dat de zeespiegel in de loop der tijd, voordat de mens er was, pakumbeet 1 kilometer kon stijgen of dalen.

Ik vraag mij dan af wat de mens hiermee te maken kan hebben.