Het nieuwe abnormaal: de nieuwe censuur

Monique Verlind (DJMO)

In het kader van fakenews-bestrijding gaan grote privacyschenders zoals Google, Facebook, Twitter, Amazon en Microsoft sinds afgelopen maand middels een gezamenlijk convenant onze nieuwsvoorziening censureren. In eerste instantie ging het om alle informatie die niet in de pas loopt met de officiële narrative van de WHO inzake het Corona-virus. Inmiddels wordt de censuur uitgebreid met speciale teams en technologie voor de door de Silicon Valley pausen ongewenste politieke uitspraken en trending topics. Enerzijds wordt informatie niet meer of onvolledig getoond, anderzijds worden kritische geluiden geframed en wordt de door hen gewenste narrative gepushed. De wereld op zijn kop. Daarbij wordt verwezen naar hun algemene voorwaarden en policies, gebaseerd op Amerikaanse jurisdictie. Verwikkeld in de ene rechtszaak na de ander in het kader van machtsmisbruik en privacyschending zijn dit nu de nieuwe moraalridders van deze tijd?

De EU heeft in haar wijsheid dezelfde bedrijven gevraagd om strak op te treden tegen fakenews op straffe van fikse boetes. Ook onze eigen minister Ollongren vond dat een prima idee. De schenders als privacy- en nieuwsbewakers, buiten enige controle van onze rechtsstaat. In Nederland blijkt Nu.nl mee te werken als censor in opdracht van (onder andere?) Facebook om kritische geluiden te smoren, volledig buiten onze rechtsstaat om.

Het verdere ingrijpen gaat om persoonlijke tweets van zelfs regeringleiders en volksvertegenwoordigers, het waarschuwen voor mogelijk "verkeerde" content voordat je een tweet verstuurt, een test om forwards van "verkeerde" content in je persoonlijke mail te blocken, het deleten van informatie en links naar websites en informatie etc. Big Brother vanuit Silicon Valley, deels ook in opdracht van overheden en supranationale instanties, die graag voor één waarheid gaan.

Sinds afgelopen jaar weten we dat deze bedrijven alles opslaan wat maar opgeslagen kan worden, privacy-settings of niet. Uw telefoon staat 24 uur per dag op afluisterstand via Siri en andere “Smart” systemen. Bedenk daarbij dat deze bedrijven economisch groter zijn dan complete landen en worden aangestuurd door technocraten die zeer eenzijdig naar de wereld kijken. Deze mensen worden niet gekozen en zijn al jaren aan de macht. Eric Schmidt van Google bijvoorbeeld ziet de mens als cyborg die volledig connected moet worden met zijn systemen en informatie. Bill Gates, Microsoft en Gavi werken aan een universele (biometrische en financiële) digitale identiteit, welke gekoppeld aan vaccinatie een geheel leven beschikbaar kan zijn (zie ook www.id2020.org). Dit middels een digitaal certificaat dat toegang geeft tot allerlei maatschappelijke activiteiten. Dergelijke ideeën worden vervolgens massaal gepromoot door Gates en zijn foundation en kritische geluiden geweerd. Maar willen wij dit wel, wat zijn de consequenties op lange termijn (biochips in mensen?) en welke ethische uitgangspunten zijn hierin van belang?

In onze democratische rechtsstaat hebben wij hiervoor een wisseling van de wacht en een scheiding van machten. De industrieën van Big Pharma, Media, Banking en IT zijn veel te geconcentreerd en hebben hoge toetredingsdrempels. Deze kartels en roofkapitalisten zullen met spoed opgeknipt moeten worden, willen we het (financiële) machtsevenwicht tussen staten en hen weer in evenwicht brengen. Tenslotte is niet alles in deze wereld te koop.

Hoog tijd dus dat de waarom-vragen gesteld gaan worden inzake de inzet van macht en middelen om censuur te plegen en er een brede maatschappelijke discussie plaatsvindt over wat wij in Nederland willen vanuit onze democratische uitgangspunten en principes. En dat alle vragen gesteld kunnen worden alsmede alle meningen geventileerd kunnen worden. Ook al gaan die soms rechtstreeks tegen de mainstream en roofkapitalisten in. Dat houdt het debat open en voorkomt zelfcensuur.

Onafhankelijke, pluriforme media en vrije meningsuiting vormen kern-bouwstenen van onze vrije samenleving. Deze onafhankelijkheid en diversiteit moeten geborgd worden alsmede de inzet van journalistieke principes die daarbij gehanteerd worden. Beter iemand op de lange tenen trappen dan een goede discussie uit de weg gaan en meningen wissen...

Voor een vrij 2020!

Deze column werd geschreven door Bas Filippini, voorzitter van Stichting Privacy First