[Tour] Storm op Alpe d'Huez

Jan (Bakoenin)

Hesjedal kwam steeds weer terug
Ook Quintana kwam er aan
Maar de Fransen zagen toch
Pinot als hun winnaar staan

Ik was vandaag niet meer jarig en buiten stormde het, maar door het peloton ging vandaag ook een wervelwind en die hield aardig huis.

Toen ik ging kijken waren de renners nog niet begonnen, maar er was al veel te zien. Een oranje berg met erg veel mensen die op dat moment al flink bezig waren om hun dorst te lessen en dat deden ze niet met mineraalwater. Ik vroeg me dus af wat er zou gebeuren als de renners daar eindelijk zouden zijn. Gelukkig bleef het beperkt tot een lul in zijn blote kont.

Natuurlijk werd er meteen gedemarreerd nadat de koers was vrijgegeven. Vier man waren weg, maar dat waren geen renners die eens even een berg op zouden vliegen, dacht ik. Het viel niet stil in het peloton hoewel Sky de boel weer lam probeerde te leggen. Toch kwamen er geen andere renners weg en luwde de storm toch nog redelijk snel. Sky zette weer een boemeltje voor de pelotontrein, maar ook andere ploegen boemelden vooraan. Ik had gisteravond al geboemeld, dus ik hield me ook rustig. De minuten liepen weer razendsnel op. Het was wachten op de strijd en hopen dat die meteen op de Croix de Fer zou komen nu het zo'n korte etappe was.

Aan het begin van de Croix de Fer verwachtte ik toch dat Movistar of Astana wat meer gas zouden gaan geven om de Sky-jongens pijn te doen en zo snel mogelijk Froome geïsoleerd te krijgen, maar er gebeurde nog niets.

Gelukkig gingen er vrij snel wat mensen in de aanval. Barguil zelfs. Maar waarom deden Astana en Movistar nog steeds niets? Wel reden gelukkig twee Nederlanders uit het peloton weg. Kruijswijk en van Baarle. Alle kans dus op een Nederlandse overwinning?

AG2R nam echter het peloton op sleeptouw en de voorsprong van de kopgroep verdween als een echtgenoot voor zijn schoonmoeder. Bardet wilde de ballen dus houden. Jammer dat ze op die manier onze Nederlanders ook opslokten.

Movistar en Astana namen het gelukkig over toen Peraud parkeerde. De meeste renners van Sky waren meteen weg. Voor Peraud was het wel vervelend dat hij zich voor Jan Lul uit de naad had gereden, want Bardet kon het tempo van Astana en Movistar niet volgen en verdiende geen punten op de top.

De eerste klassementsrenner die in de aanval ging, was Valverde. In de kopgroep was inmiddels een granaat ontploft. Maar ook Quintana demarreerde al snel vandaag. Froome ging niet mee. Serpa had wat centjes gekregen van Movistar, want die hielp Quintana en later deed hij het nog eens. Froome kon het niet alleen en dat had Nibali waarschijnlijk gezien, want hij viel ook aan. Froome kwam daardoor alleen te zitten. De strijd was losgebarsten, maar Froome brak niet en in de afdaling kwamen een paar renners van Sky weer terug, maar gelukkig ook onze Nederlandse hopen op de dagzege. Zou Movistar daar een fout hebben gemaakt door die renners van Sky terug te laten komen? Ik zou het wel eens hebben willen zien als Froome op de Alpe d'Huez niet de beschikking had gehad over zijn helpers.

En dan was het eindelijk zover. De 21 bochten van de Alpe kwamen eraan.

Net voor die bochten stond Nibali ineens gebogen over zijn fiets. Lekke band. Was dat even een fijn moment om lek te rijden? Zou Sky nu ineens sneller gaan rijden om wraak te nemen vanwege gisteren? Dat hoefde echter niet, want Movistar deed het en Quintana ging meteen maar. Hesjedal demarreerde bij de achtervolgende groep. Het was dus eigenlijk Hesjeklim. Quintana was tot de orde geroepen, maar ging voor de tweede keer. .

Ondertussen verloor Geniez steeds meer terrein op zijn achtervolgers. Het viel me mee dat Herbert niet zei dat Geniez inhield om zijn ploegmaat Pinot te helpen.

Ik hoopte dat de groep Froome Geniez zou inhalen en dat Poels dan als beloning mocht winnen. Poels moest echter inhouden van Froome toen Valverde weg ging.

Bij zo'n beetje de vijfde poging om Froome los te rijden had Nairo Quintana eindelijk succes. Hij ging weg en strooide de secondes achter zich uit, maar niet om later de weg terug te vinden.

Hesjedal is een kat. Hij heeft negen levens. Hesjedal en Pinot speelden namelijk haasje over. Pinot won uiteindelijk en Hesjedal was het haasje.

Het was razend spannend. Zou Quintana Pinot nog inhalen en een welverdiende etappezege boeken? Helaas voor hem hield de Franse hoop in bange dagen stand. Quintana had wel heel veel terrein gewonnen op Pinot en Froome had heel veel terrein verloren op hem, maar eigenlijk stond hij met lege handen. Daar, aan de eindstreep, werd duidelijk dat Quintana de Tour bij de Neeltje Jans heeft verloren.

Leukste uitspraak van Herbert: Er heeft zich een bus gevormd met gelosten.

Tweet van de dag: Luk: De kleine laat Froome tenminste wérken voor zijn Tourzege. Mooi

De rit van morgen

Morgen zit de Tour er alweer op. Of eigenlijk zit hij er vandaag al op. Het wordt natuurlijk weer een langzame rit tijdens welke grappen worden gemaakt en champagne wordt geschonken onderweg. Tot de renners aan de acht rondjes over de Champs-Élysées beginnen. Dan komt ineens de gang erin.

Ik heb al vaak over Parijs geschreven in mijn tourcolumns. Ik vind het een geweldige stad. Er zijn mensen die Parijzenaars chagrijnig vinden, maar ik ben er achttien keer geweest en heb die ervaring nog nooit gehad. Misschien ligt het er ook aan hoe je jezelf opstelt.

Als je wel eens in Parijs bent geweest, dan ben je ook vast op Montmartre geweest. De meeste mensen komen dan niet verder dan de Place du Tetre en gaan dan eventueel nog de Sacre Coeur bekijken. Maar ga eens naar het onbekende Montmartre. Je kunt er een speciale wandeling volgen. Hij start bij metro Blanche lijn 2. Je loopt dan naast de Moulin Rouge de rue Lepic in. Dat straatje meandert naar boven. Ooit woonden daar Vincent en Theo Van Gogh op nummer 54. Je ziet dan ook de Moulin de la Galette. Daar kwamen vroeger veel beroemde schilders zoals Monet, Renoir, Van Gogh en Toulouse Lautrec. Even verder staat nog een molen. Die heet le Radet. Tegenwoordig is daar een goed restaurant in gevestigd en om het makkelijk te maken heet dat restaurant 'Moulin de la Galette'.

Je loopt door een parkje en komt dan op de Place Dalida, genoemd naar de bekende zangeres die ook altijd 'De Avondetappe' afsloot. Verder kom je tijdens de wandeling zelfs nog bij een wijngaard. De Clos Montmartre. Vroeger waren er nog meer wijngaarden op Montmartre.

De wandeling loopt dan verder via de bekende Place du Tetre en de Sacre Coeur. Daarna kom je nog op de Place des Abbesses, waar de orde van de Jezuïten is opgericht. Daar is ook een van de mooiste metroingangen met een glazen overkapping. Even later kom je op de Square Jehan Rictus en daar vind je 'le mur des je t'aime'. Over een oppervlakte van veertig vierkant meter staat in 311 talen 'ik hou van jou' geschreven. Een zeer aan te bevelen wandeling.