[Tour] Slechts 250 meter!

Jan (Bakoenin)

Kelderman lag lang op kop
Hij gaf alles wat hij kon
Maar uiteindelijk was het
Greg van Avermaet die won

Het deed me plezier te zien dat Kelderman in de kopgroep zat vandaag. Het deed me geen plezier te zien dat Giant op kop van het peloton reed om de kopgroep onder controle te houden.

Het was weer zo'n rit waarvan je van tevoren weet dat je veel landschap, huisvlijt, koeien en andere leuke plaatjes van onderweg te zien krijgt. Ik zou in dit soort etappes als er toch niets gebeurt graag wat meer mooie vrouwen zien langs de kant van de weg. Die zijn er heus wel. Maar ze lieten ze niet zien.

De film The longest day speelde zich af in een gebied dat de Tour al een tijdje achter zich heeft liggen, maar vandaag was de titel ook wel toepasselijk voor de etappe in dit gebied van de Tarn en de Aveyron.

Greipel won weer eens de tussensprint nadat hij bijna door Sagan de hekken in werd gereden. Cavendish sloeg bijna zijn stuur in tweeën. Zou hij hebben gedacht dat het de eindstreep was?

Toen de jongens van Sagan mee kwamen helpen om de kopgroep te gaan halen, was het me wel duidelijk dat Kelderman deze rit niet ging winnen.

Toch was er nog even een tijdje wat spanning in de rit. Zodoende sukkelde ik nog net niet in slaap. Ineens werden we getrakteerd op waaiers. Dus ik vroeg me af of er nog klassementsrenners zouden zijn die daar de dupe van zouden worden. Duo D&D zeiden er echter niets over en zelf kon ik er ook geen eentje ontdekken.

En er was een val van de nummer twee van vorig jaar: Peraud. Nibali kwam door een lekke band in de tweede groep terecht. Dus ik was benieuwd of dat nog gevolgen zou hebben. De achtervolging werd echter ingezet door Astana en zo hadden de jongens in de tweede groep eigenlijk een mazzeltje.

Peraud was inmiddels weer opgelapt en probeerde terug te komen in het peloton. God allemachtig wat had hij een moeite om die bidon uit de auto aan te pakken.

Op nog iets meer dan veertig kilometer van de finish was de voorsprong minder dan drie minuten, maar Herbert dacht dat de kopgroep misschien wel vooruit kon blijven. Ik dacht het niet. Zeker niet toen Orica GreenEdge ging meehelpen. Was Matthews soms wonderbaarlijk genezen? Had hij een Ketonentaart gegeten gisteren? Aan de eindstreep bleek dat hij zichzelf dik had overschat.

Op iets meer dan twintig kilometer van de streep ging Haas er als een Haas vandoor. Juist degene waarvan Herbert zei dat het de zwakste van de kopgroep was. Geen wonder dat Herbert nooit een groot wielrenner is geworden. Daarna begon de oorlog in de kopgroep en Kelderman reed weg. Tijdritje? Gauthier en De Gendt gingen mee. Kelderman bleek de sterkste renner uit de kopgroep en deed een greep naar de overwinning, maar er kwamen er nog een paar langszij helaas.

Ik zag nog wel wat anders. Mollema kreeg binnen de drie kilometer een lekke band en is dus gewoon tiende in het algemeen klassement en de eerste tien zijn ongewijzigd, maar toch vind ik dat gek. De klim zorgde voor gaten in het peloton bij de eindstreep en onder andere Froome en Gesink zaten in een groepje dat los was van de rest. En dat in een klimmetje. Dan doe je toch voor Jan Lul je best als er geen verschillen worden doorgerekend?

Leukste uitspraak van Herbert: Het is nog een heel eind naar de streep, maar een minuut is een minuut.

Tweet van de dag: Gert van Boven: Voor dit soort dagen zou een 'Maarten Ductot Citaten Bingo' een uitkomst zijn.

De rit van morgen

Morgen gaat de rit naar Mende. Dat wordt de derde kans voor de puncheurs, Na de muur van Huy en de Mûr de Bretagne. Mende ligt in het departement Lozère. De stad ligt te midden van de grillige kalksteenrotsen van het Centraal Massief. Daar zijn de meeste vulkanen ter wereld te vinden. Ze zijn gelukkig wel allemaal uitgedoofd. De bekendste vulkaantop is de Puy de Dôme, maar die ligt in de Auvergne. Daar liggen de meeste vulkaantoppen. Je zult er veel wandelaars zien onder de toeristen.

Het departement Lozère heeft de Cevennen. Dat is een nationaal park. Het park heeft nog ongerepte natuur met zeldzame flora en fauna. Het is een plek om te onthaasten en het is een erg geliefd wandelgebied.

Mende zelf is gebouwd rond een enorme kathedraal. Niet alleen in Brabant vind je kleine dorpjes met enorme kerken. Frankrijk kan er ook wat van. Het ding is gebouwd op initiatief van paus Urbanus V. De inwijding vond plaats in 1469. De torens werden echter pas in de 16e eeuw toegevoegd.

Eens kijken wie er te midden van al die vulkanen morgen van de renners het beste tot uitbarsting komt.