Uitval onder kerstbomen explosief gestegen in 2014

Martin (Martin7sloten)

De uitval van dennennaalden onder kerstbomen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Bioloog Midas Dekkers wijdt de stijging onder meer aan het steeds warmer wordende klimaat: "De bomen komen van oorsprong uit de koudere gedeelten van de Kaukasus. Sinds we deze bomen in Nederland kweken, groeien de naalden sneller, waardoor ze eerder zijn uitgegroeid." Midas adviseert om de verwarming enkele graden lager te zetten.

Opmerkelijk is dat ook de uitval onder kunstbomen drastisch is gestegen. Peter Paul Kleinbussink (directeur Intratuin, red.) legt uit dat de consument steeds meer behoefte heeft aan authenticiteit: "De commercie is daarop ingesprongen. Dit jaar verkopen we voor het eerst kunstbomen met uitvallende en verkleurende naalden."

De marketingafdeling van Unilever onderschrijft de stijgende vraag naar ambachtelijke producten: "Zo hebben wij jaren geleden Calvé pindakaas met stukjes pinda geïntroduceerd. En momenteel zijn we volop in ontwikkeling met onze Iglo diepvriesspinazie. Tijdens het wassen van de blaadjes vangt een filter de zandkorrels op die met het water wegspoelen. Dat zand voegen we in een later stadium van het productieproces weer toe aan de spinazie."

"Het geeft een echt kerstgevoel", aldus huisvrouw Inge Vermeer-Zegers (56) over haar nieuwe kunstboom. "De naalden veeg je na uitvallen makkelijk op met stoffer en blik. Vervolgens bewaar je ze vierentwintig uur in een speciaal zakje in de groentela van je koelkast. Daarna kleuren ze weer mooi groen en kun je ze een voor een netjes op hun plek steken. Beetje dennenspray erover en de boom is weer als nieuw."

"We zijn continu bezig met vernieuwing", vertelt Aad Zoetebier van kunstkerstbomen.nl trots. Het bedrijf, dat internationaal opereert onder de naam 'Royal Christmas', is momenteel in gesprek met een producent in China over een boom die je thuis kunt printen met je eigen 3D-printer.

"Soms schieten we iets door in de ontwikkeling", geeft hij toe. Zo lijkt een kunstboom met een kunstkluit net iets te veel van het goede. Zoetebier krabt zich met een potlood op zijn achterhoofd: "We hebben die boom eerder dit jaar uitgebreid laten testen door een aantal gezinnen in Winschoten. Daar viel de kunstkluit niet in goede aarde."