Sint en Piet vieren feest

Jan (Bakoenin)

'Godver, Aloysius. Waarom moet ik nou weer Zwarte Piet spelen? Ik wil ook wel eens Sinterklaas zijn. Dan heb ik tenminste weer eens een stijve staf in mijn hand.' Teutje was duidelijk niet blij met de rolverdeling die ze al jaren hadden als ze zich verhuurden.
'Heb jij dan wel eens een vrouw als Sinterklaas gezien? Een vrouw met een baard?' grinnikte Aloysius.'
'Nou, een vrouw met een baard heeft het songfestival gewonnen, dus zo gek is dat niet, Aloysius. Ik ben die Zwarte Piet nou wel eens zat.' Je kon aan Teutjes stem wel horen dat ze helemaal geen zin had om ook dit jaar Zwarte Piet te zijn.
'Jezus, Teut, je lijkt Quincy Gario wel', zei Aloysius. En alweer grinnikte hij er een beetje bij.

Al heel wat jaartjes traden de Kreukeltjes op als Sinterklaas en Zwarte Piet bij een aantal bedrijven en soms ook bij particulieren. Dat laatste echter steeds minder, omdat de kinderen na het optreden nogal eens last hadden van nachtmerries. De feesten bij de bedrijven waren over het algemeen geen kinderfeesten en dat vonden Teutje en Aloysius zelf ook het leukste. Nu was het feestje 's middags vanaf vijf uur in het hoofdkantoor van een slagersketen. Aloysius had Teutje toch nog zover gekregen dat ze het pietenpak aan had getrokken. Ze had zich weer traditioneel zwart met grote rode lippen geschminkt, een pietenmuts opgezet en grote oorbellen in gedaan. Zij had nooit zin gehad in experimenten. Daar kon Aloysius van meepraten. 'Als je aan één gat niet genoeg hebt, dan neem je maar een gatenkaas', had ze altijd gezegd. Als tegenprestatie had hij moeten beloven dat ze een lekkere grote surprise van hem zou krijgen als ze weer thuis waren van het optreden.

Meteen toen ze de kantine van het bedrijf binnenkwamen, merkten ze dat het feest al een tijdje bezig was. De sfeer zat er goed in. Dat bleek al bij het zingen van het welkomstlied: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Een wulpse jonge blondine zat met zaadvragende ogen naar de Sint te staren en zong 'kom maar binnen met je knecht' op een manier dat je meteen wist dat ze met 'knecht' een witte piet bedoelde en niet een zwarte. Ondanks dat de blondine dus niet racistisch was, voelde Aloysius zijn 'knecht' toch wel opstandig worden. Uit zijn ooghoeken keek hij naar Teutje, maar die was druk bezig om twee aangeschoten kerels van zich af te houden. Die wilden wel eens weten wat dat voor cadeautjes waren die bij Zwarte Piet onder zijn jasje verborgen zaten. '

Na het zingen kregen Sinterklaas en Zwarte Piet een welkomstdrankje, maar ook daarmee bleven ze behoorlijk achter lopen bij de rest van de aanwezigen.
Een kale man met flaporen en een wipneusje kwam naar de microfoon. Het bleek de voorzitter van de personeelsvereniging. Teutje vond het wel grappig dat iemand die bij een slagersketen werkte een beetje op een varkentje leek. Met een dubbele tong heette hij de Sint en Zwarte Piet welkom. Het feest kon beginnen. De Sint kreeg een grote juten zak met de cadeautjes. Aloysius wendde zich tot Teutje en zei: 'Zo, Piet. Als jij nou even mijn staf vasthoudt, dan leeg ik even mijn zak.' De mensen kwamen niet meer bij. Maar het was nog niet klaar, want Teutje deed ook nog een duit in het zakje. 'Nou, Sint. Daar zal wel heel wat inzitten als je hem maar één keer per jaar leegt.' Een paar mensen stikten zowat in een pepernoot. Die ouwe moppen deden het ieder jaar weer goed als de aanwezigen aangeschoten waren.

Niet veel later zat de blondine die eerder zo zwoel had gezongen bij Sinterklaas op schoot. Op het pakje dat de Sint van Piet had gekregen stond te lezen dat ze Nadine heette. Ze zat een beetje met haar kontje te schuiven en dus voelde Aloysius al snel zijn schimmel steigeren. Ze lachte, want ze merkte natuurlijk het wild geraas van die makker. Maar Aloysius deed net alsof er niets aan de hand was en overhandigde het pakje aan Nadine.
'Vertel jij eens aan Sinterklaas wat je allemaal doet in de slagerij', zei Aloysius. Nadine knipoogde naar hem. 'Ik ben creatief met vlees. Ik maak de hele dag worst klaar, Sinterklaas', zei ze. Aloysius voelde meteen dat zijn stoomboot nu echt goed op stoom kwam.
Na Nadine was het de beurt aan Zwarte Piet om een pakje te overhandigen. Sint deed de vrouwen en Piet deed de mannen. De eerste die een beurt kreeg van Zwarte Piet bleek een poelier die Joop Kwak heette.
'En, heeft u nog een lekkere fokhaan te koop, meneer Kwak?' vroeg Teutje brutaal. De poelier dacht even na en zei dan: 'Nee, Zwarte Piet. Die zijn helaas uitverkocht. Maar zo te zien heb je zelf nog wel een oude trekvogel bij je.' Hij wees lachend op de Sint. Daar had hij een punt, dacht Teutje.
'En wie mag er nu weer bij die ouwe Sint op schoot?' Riep Aloysius enthousiast. Maar van die uitnodiging kreeg hij spijt. Een tientonner plofte vrolijk boven op zijn schoorsteen. Die stortte onmiddellijk in. Teutje zag het en wist toen al dat haar surprise voor die avond naar de kloten was.

Nadat iedereen voorzien was van een pakje werd het tijd dat Zwarte Piet wat kunstjes liet zien. Het was ieder jaar weer afwachten hoe dat zou verlopen, want deze Zwarte Piet kende eigenlijk maar één kunstje en zelfs daar was ze niet zo erg goed in. Intussen hadden Sint en Piet hun drankachterstand al aardig ingehaald, dus Teutje durfde wel het een en ander.
Gelukkig was er ook een bar in de kantine en hadden ze nog andere muziek dan sinterklaasliedjes. Na drie pogingen stond Piet op de bar zwoel te dansen op de tonen van Je 't aime...moi non plus.
Het draaien met de heupen ging goed en het mannelijk deel van het publiek werd al behoorlijk hitsig en vroeg zich hardop af of Piet onder het pietenpak ook zwart was. En of ze een keertje hun vleeswaren kon komen keuren. Maar toen Teutje al draaiend met de heupen langzaam door de knieën ging, liep het fout. Teutje verloor het evenwicht en donderde met haar kont in de spoelbak. Dat was geen prettig gevoel, maar er waren gelukkig genoeg kandidaten die haar uit de bak wilde bevrijden en even later ging het feest gewoon verder en het werd steeds leuker.
Op het laatst kwamen er ook nog wat flessen champagne tevoorschijn. De mannen spoten en de vrouwen werden nat. De baard van de Sint was ver naar beneden gezakt. De blondine wees naar de afgezakte baard en zei: 'Kijk, nu lijkt het meer op Vader Abraham. Een lul met een baard.' Piet probeerde een flamenco te dansen, maar het had meer weg van een koe met gekkekoeienziekte.

Het was zo gezellig geweest, dat Teutje bij het naar huis gaan was vergeten dat er een glazen tussendeur in de hal was. Ze knalde er zo hard tegenaan, dat haar voorhoofd en neus begonnen te bloeden. Ze spoedden zich dus naar de auto, want daar bevond zich de EHBO-koffer. Toen ze vlakbij de auto waren, kwamen ze een man tegen die zijn hond aan het uitlaten was. Hij zag de bebloede Zwarte Piet en zei hoofdschuddend: 'Hebben ze jou ook al te pakken gehad? Die smerige fascistische antipieten? Wat een tyfushonden zijn dat toch.'