Spock, Bones of Kirk?

Bert (superworm)

In mijn jeugd werd Star Trek dagelijks op tv vertoond: vooral Voyager, DS9 en The Next Generation kwamen vaak voorbij. Later keek ik de series van voor naar achter en gaf ik ook het ondergewaardeerde Star Trek: Enterprise een kans. De kraamkamer van de serie, The Original Series (TOS), bleef echter onbekend. Ja, de namen en karakters zijn algemeen bekend, verschillende films had ik al wel gezien, maar de serie zelf? Nee.

Na de zoveelste discussie in The Big Bang Theory over TOS én twee Hollywoodfilms die de oude serie rebootten, besloot ik toch maar een keer aan seizoen één (van drie) te beginnen. Daar heb ik geen spijt van gehad. Niet dat ik dacht er spijt van te gaan krijgen, maar TOS toont vooral een heel andere Star Trek dan je gewend bent van latere series.

Minder technobabble, meer metaforen. Minder rare aliens, meer suggestiviteit. TOS is met recht een sixtiesversie van Star Trek (goh): losser, kleurrijker, speelser, warmer, impulsiever. Ondanks het lagere budget en de nog erger verouderde technologie is er een bepaalde knullige charme die in latere series vervangen lijkt te zijn door de kille computerstijl van de eighties en nineties: grof gezegd Uhura vs. Seven of Nine.

De eeuwige vraag wie het 'beste' karakter is en ook in The Big Bang Theory bediscussieerd wordt, kan ik na slechts een derde gekeken te hebben niet met zekerheid beantwoorden. Toch lijkt het Bones te gaan worden in plaats van Kirk of Spock. De laatste twee vallen voor de mythische status die ze in de franchise opgebouwd hebben, qua persoonlijkheid enigszins tegen.

Kaptein Kirk blinkt tot nog toe vooral uit in zijn binaire gedragspatroon: óf hij reageert door iemand op z'n bakkes te slaan, óf hij gaat over tot flirtgedrag. En Spock is vergeleken met andere Vulcans later in de serie nogal heethoofdig en vooral erg arrogant. Ik snap dat dat komt omdat hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tuvok, geen volbloed-Vulcan is, maar zelfs als modderbloedje benut hij elke kans om duidelijk te maken dat zijn groene bloed nu eenmaal superieur is.

Van een Vulcan, zelfs een half-Vulcan, verwacht je beter. Lt. Uhura en Yeoman Nogwat lijken tot dusver vooral in de serie te zitten omdat ze mooi zijn en van Scotty, Sulu en de rest zal ik wat meer moeten zien voor een oordeel.

Bones, echter, de goeie ouwe dokter, is net als zijn evenknieën in Voyager en TNG een geslaagd karakter. Hij is vriendelijk, lijkt er meer moraal dan Kirk op na te houden, is lekker neutraal, doorgaans goedgemutst en redt het hele schip keer op keer als er een ziekte uitbreekt (behalve natuurlijk Spock met zijn superieure Vulcanbloed).

Voor mij valt de keuze Spock-Kirk-Bones kortom vooralsnog op Bones. Zie je dat helemaal anders? Meld het hieronder!

Heb je zelf een column geschreven die je graag op FOK! gepubliceerd wilt hebben? Twijfel dan niet om 'm in de submit te gooien!