Rutte uit de kast in Sochi

Neuskleuter

Willem-Alexander, Máxima en Rutte zullen naar de Olympische Winterspelen in Sochi gaan. Dat Willem erbij is, is niet zo vreemd: als kroonprins was hij al niet bij de hockeydames weg te slaan. Ook zonder de kortgerokte Gooise Matras was de oranje leeuw al bij iedere Spelen. Nu is hij de Oranje Leeuw, want met zijn huidige functie als koning, is hij wel de leukste mascotte die de spelers en het Hollandse publiek zich kunnen wensen. Nu is het te hopen dat hij niet alleen gaat genieten van de Spelen, maar achter de schermen ook een goed gesprek aangaat met Poetin.

Er zijn speculaties dat er een sterke Nederlandse delegatie wordt gestuurd vanwege de Greenpeaceactivisten. Ja hoor. Voor een beetje links tuig zeker. Het is waarschijnlijker dat ze het Nederland-Ruslandjaar in één bezoek proberen goed te maken. Want Poetin mag er dan wel uitzien als een hofnar, stiekem danst de wereld toch naar de pijpen van deze KGB’er. En ook al zullen de macht van Willem-Alexander, de lach van Rutte en de charme van Máxima ijskoning Poetin tot geen enkele manier weten te verleiden, met praten bereikt men in Rusland misschien iets meer op het gebied van mensenrechten dan wat dom actievoeren in de onderste lagen van de Russische samenleving.

In de rotte onderlaag van Rusland zwermt de grootste homohater van de eeuw rond in de hoedanigheid van Maksim Martsinkevich. In het dagelijks leven een normale gast: brilletje, baardje, beetje stevig, houdt wel van een lekkere workout in de sportschool. Of met homo’s. Want deze Rus is een cultheld geworden door het plaatsen van de meest afschuwelijke vernedering van Russische homo’s. In 3Onderzoekt laat men zien hoe hij zijn slachtoffers lokt via internet. Vervolgens worden ze op film in elkaar gebeukt, moeten ze een dildo pijpen, zich uitkleden, worden ze ondergepist en wordt de middelste baan van het hoofd kaalgeschoren, terwijl de arme mannen, jongens en meiden het zo gelaten mogelijk moeten ondergaan: publieke vernedering is de snelste manier om onder hem uit te komen.

Er is geen andere manier. Maksim is niet opgepakt voor zijn daden in het Rusland dat zo corrupt is, dat er gerust duizenden ogen worden toegeknepen als hij zijn homohaat en nazisme openlijk botviert op onschuldige mensen. Diverse copycats volgen zijn gruwelijke methoden, terwijl ze rustig de arm opheffen in een nazigroet. Homo’s zijn niet veilig in dit Rusland, waar de staat iedereen beschermt die het tegen hen opneemt. Ook komt hier op korte termijn geen einde aan, want de Russische wet verbiedt het om zelfs maar over homo’s te praten in het bijzijn van kinderen. Het is een taboe. In Rusland zijn er maar twee groepen mensen: mensen die homo’s haten, of mensen die de sancties van de overheid – of andere wilde groepen – vrezen.

Zulk tuig als Maksim stop je niet van onderaf, maar van bovenaf, waar de indoctrinatie voor homohaat is ingezet. Het stopt ook niet door Poetin voor van alles uit te maken: dat wuift hij aan de kant als een Greenpeaceschip in Russisch vaarwater. Daar moet op het hoogste niveau over gepraat worden. Poetin zal niet snel onder de indruk zijn, maar onderschat nooit de kracht van het doodpolderen van de Nederlandse politiek. Zo'n stil water als Poetin kan met zijn oneindig diepe gronden op den duur toch echt vol met Hollandse klei worden gegooid. Dankzij de macht van Willem-Alexander, de charmes van Máxima. En anders plakken ze zijn kaken wel aan elkaar met wat Hollandsche stroopwafels. En och, voor de publiciteit en steun aan de wereldwijde homogemeenschap zou het dan wel weer gaaf zijn als Rutte juist dit moment kiest om zijn hoofd in zijn nek te gooien, keihard te schateren en uit de kast te komen; sluit de Nederlandse premier maar eens op in het bijzijn van de koning!