Joanna naakt

Jan (Bakoenin)

Wat had ik met haar te doen toen ze in Utrecht door de politie was verwijderd terwijl ze in haar eentje stond te demonstreren tegen de monarchie. Joanna was onheus bejegend, vond ik. En ik vond dat niet alleen. Ze stond daar met een bord dat ze van een oude doos had gemaakt en waarop ze de tekst 'Weg met de monarchie, het is 2013' had geschreven. Levensgevaarlijk natuurlijk, zo'n vrouwtje met een bord tussen de mensen die naar Beatrix kwamen kijken. Stel je voor dat ze Beatrix met dat bord op haar hoofd zou gaan timmeren!

Joanna mocht natuurlijk meteen bij Pauw en Witteman haar verhaal doen. Ze vertelde dat de politie tegen haar had gezegd dat ze maar op een onbewoond eiland moest gaan wonen. Ze maakte van de gelegenheid ook meteen maar gebruik, om te vertellen dat de politie tegenwoordig demonstranten ongelooflijk hard aanpakt. Ze zouden duimen in ogen drukken en armen omdraaien. Ik wist niet wat ik hoorde.

Op 30 april was ze er weer en werd toen samen met Hans Maessen verwijderd van de Dam. Ze werd nu verwijderd omdat ze een bord omhoog hield waarop 'Ik ben geen onderdaan' te lezen was. Ook weer levensgevaarlijk natuurlijk. Weer had ik met haar te doen. Ze was ´met geweld weggehaald´ door de politie.
Joanna had inmiddels door alle ellende die haar was overkomen landelijke bekendheid gekregen en werd beschouwd als het boegbeeld van de republikeinse protestgroep ´Het is 2013´.

Maar wat zag ik onlangs? Joanna werd weer opgepakt. Maar nu niet bij een protest tegen de monarchie, maar bij een demonstratie tegen het bezoek van Marine Le Pen aan de PVV. Ook niets mis mee, maar het heeft niets met de monarchie te maken.
En nog recenter was ze weer eens zielig tijdens een protest tegen Zwarte Piet. Ze stond met tranen in de ogen op de foto, want ze had een stomp van een verwarde jongen gehad.
En nu weet ik het zeker. Joanna heeft van haar hobby haar beroep gemaakt. Ik denk dat ze als doel heeft om net zo vaak op televisie te komen als Jan Mulder. Wat gaan we nog meer van haar vernemen?

Binnenkort in dit theater:

Joanna wordt in haar duim gebeten door een valse cavia die iemand anders had meegenomen voor een demonstratie tegen dierproeven. De foto komt in het Algemeen Dagblad en Joanna mag bij De Wereld Draait Door haar verhaal doen. Tijdens de uitzending gaat ze spontaan demonstreren omdat net in die uitzending Robert Kranenborg weer een vleesgerecht klaarmaakt dat nooit meer op een kaart staat. Joanna maakt ter plekke een bordje met daarop de tekst: 'Ik ben tegen dier proeven'.

Vervolgens zien we Joanna tijdens de kerstdagen bij de grote kerstboom in de Haagse Passage. Ze houdt een groot bord omhoog met de tekst 'Weg met de Kerstman. Leve de Kerstmiss'. Volgens haar gaat het om een demonstratie voor de emancipatie van de vrouw. De Kerstman is een symbool van de mannenmaatschappij. Net als Sinterklaas. Jezus en Sint Maarten. Ook dit is een persoonlijke actie, maar ze komt er wel weer mee in de krant. Ze krijgt namelijk ruzie met een paar kerstmannen die op weg zijn naar personeelsfeestjes in de buurt. Die zeggen voor de grap tegen haar dat een Kerstvrouw alleen maar ballen heeft, maar geen piek. Daarop probeert ze één van de kerstmannen met het bord tegen zijn ballen te slaan en dat pikken de kerstmannen niet. Ze kleden haar ter plekke uit en nemen haar kleren mee. Die avond zit ze bij RTL Late Night in haar blootje. Als Humberto Tan vraagt waarom ze nog steeds naakt is, zegt ze dat ze zo wil laten zien dat het voorval met de kerstmannen de naakte waarheid is als het om de Nederlandse beschaving gaat.

En we zien haar natuurlijk terug bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dan demonstreert ze bij het Binnenhof tegen de stembus. De stembus is seksistisch volgens Joanna. Hij heeft namelijk een gleuf waar je iets in moet stoppen. Dat kan mensen op seksistische gedachten brengen. Ze haalt er natuurlijk het journaal mee, want naast haar staat Dion Graus te demonstreren tegen het feit dat je het hokje rood moet maken. Rood is socialisme en daar is hij tegen. Joanna is dat niet met hem eens en je weet wat Dion Graus soms met vrouwen doet als hij ruzie met ze heeft. Wat dat betreft is het geen lekker dier, hoor.

Joanna, de Zeurpiet, Stille Nacht als trending topic op Twitter. Ik ben er zo langzamerhand wel klaar mee. Je zou haast hopen dat Nederland ook weer eens een lekkere ramp over zich heen krijgt, zodat de mensen wel wat anders hebben om zich druk over te maken.