Proletenpopulist Farshad Bashir

Luc (LvanLier)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

“PVV’ers zijn langer werkloos.” Nee. Ik ben niet verbaasd. Wel een prachtige kop boven het nieuwsbericht op internet. Baantjesjager Gerd Leers is een soort uitzendbureau begonnen voor ex-politici die niet aan de slag kunnen komen. Gerd snapt het nog steeds niet. Politici maken zichzelf volstrekt belachelijk, maar volgens Gerd moeten politici eerst ‘ontkleuren’. (Gezien de Zwarte-Pietdiscussie die nu is losgebarsten nog een knap linke uitspraak, maar dat terzijde.) Maar wat is de werkelijke reden dat PVV’ers niet aan de slag komen? Hun kleur? Nee, dat dacht ik niet. De uitgerangeerde PVV’er is gewoon te stom om te poepen. Wegens allerlei wangedrag uit de fractie getrapt of anderszins met ruzie vertrokken. Carrièretechnisch is het natuurlijk gewoon zelfmoord als je je aan de PVV verbindt. Je geeft te kennen dat je deel wilt uitmaken van een horde nietskunners, onder aanvoering van een emotioneel zeer beschadigd geraakte machtswellusteling.

Maar toch moet ik constateren dat het allerdomste Kamerlid niet bij de PVV zit. Nee, die zit op het andere politiek-kleurtechnische uiterste. SP-afgevaardigde Farshad Bashir.

Donderdag organiseerden de spoorwegwoordvoerders van de Tweede-Kamerfracties een hoorzitting, waar deskundigen waren uitgenodigd om hun visie te geven op de enorme puinhoop die de politiek en de NS van de Fyra hadden weten te maken. Ook voorzitter Rikus Spithorst van Voor Beter OV was uitgenodigd. Nadat de reizigersvertegenwoordigers hun betoog hadden afgerond, waren de Kamerleden aan de beurt. Die stelden behoorlijk relevante vragen. Behalve Farshad Basir.

Nee, Farshad Bashir koos voor een andere richting. Hij had blijkbaar een mailtje van FNV-malloot Roel Berghuis gekregen, over een heel stoere column die die had geschreven. Dus las Farshad daar wat uit voor. Reizigersclub Voor Beter OV was niets meer dan een zonderling op een zolderkamertje, suggereerde SP-talent Bashir. Dus de commissie waarvan je deel uitmaakt nodigt iemand uit op grond van zijn deskundigheid, en in plaats van dat je hem om zijn deskundige mening vraagt, ga je over tot een rondje karaktermoord. Sneu. Erg sneu. Spithorst bleef prima overeind, dus de wedstrijd eindigde in een 1-0 nederlaag voor Farshad Bashir.

Het schofferen van een uitgenodigde deskundige was niet de enige stommiteit van het domste jongetje van de SP-fractie. Het zit dieper. De SP is een partij die initiatieven van burgers die ergens voor opkomen, altijd steunt. Democratie van onderaf. Dat Voor Beter OV ís zo’n club. Gewoon opgezet door inwoners van Nederland die vinden dat het beter moet, qua trein of bus. Zonder een cent subsidie. Omdat die mensen liever zien dat de overheid zijn geld stopt in de trein of de tram. Dus inderdaad geen dure kantoren, maar een bescheiden zolderkamertje als hoofdkantoor.  Nou en? Maar de SP is alleen maar voorstander van die democratie van onderaf als de betrokken burgers wel mooie sosjalistiese standpunten innemen. Dus een club die het oneens is met een door de SP geïnfiltreerde spoorwegvakbond voor luie machinisten, is opeens geen democratie van onderaf meer, maar een sneue eenmansactiviteit. Kijk, dan val je lelijk door de mand met je armoedige mindset. Spithorst - Bashir: 2-0

Farshad Bashir, die al eerder pleitte voor het invoeren van het lompenproletariaat door de Eerste Klas in de trein af te schaffen, maar zijn keutel plotsklaps weer introk toen een storm van kritiek losbarstte. En daarbij niet erkende dat het een slecht plan was, nee, men had het verkeerd begrepen. Dan ben je dus een ruggengraatloze lafbek.

Maar goed. Het achterlijkste jongetje van de SP-fractie maakt het socialistische gedachtegoed belachelijk. Karaktermoord. Anderen de schuld geven. Als SP-voorman Emile Roemer niet hard optreedt  tegen deze politieke kneus, kan dat niet zonder gevolgen blijven voor de SP.

Wel jammer voor Farshad Bashir, dan. Armoede in het vooruitzicht. Want zelfs bij de baantjescarrousel van Gerd Leers kan hij niet aan werk worden geholpen. Onbemiddelbaar.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns