Overlast (10): Zwangere vrouwen

Luc (LvanLier)

Zonnetje40 is een ruim maandje met verlof. Luc van Lier valt voor haar in. Met een serie over overlastgevende minderheden. Want die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen, Japanners , bejaarden , pontschippers , volkszangers , Italianen , politici , voetbalvrouwencolumnisten en psychologen zijn heus niet de enigen die onze samenleving hinderen. Vandaag aandacht voor een groep overlastgevers van nogal volumerijke signatuur: de zwangere vrouwen.

De zwangere vrouw staat met de rug naar de samenleving. Gelukkig maar, want de welhaast uit zijn voegen barstende buik is werkelijk géén gezicht. Zo’n uit de hand gelopen buikstreek tart werkelijk ieder gevoel van schoonheid. Van esthetiek. Broodmagere modemeisjes behoeven niet noodzakelijkerwijs de norm te zijn in het straatbeeld, maar zo’n enorme pens is wel weer het andere uiterste als het gaat om een plezierige verschijningsvorm van de hedendaagse vrouw. Het is volstrekt onduidelijk waarom zo’n enorme buik nodig is om, als het erop aankomt, zo’n lief, klein, schattig, maar vooral piepklein baby’tje te baren. Maar ondertussen pikken zij wel  onze toiletten in cafés en treinen in: want ondanks de enorme opslagcapaciteit die zo’n gigantische buik biedt, moeten ze wel iedere zes minuten naar het toilet.

De zwangere vrouw vertoont opvallend groepsgedrag. Ze baant zich dikbuikwaggelend een weg door het straatbeeld, op weg naar de verloskundigenpraktijk alwaar zij met soortgenoten onafgebroken kwettert over zaken als zwangerschapsstriemen en bekkeninstabiliteit. Dat laatste is overigens wel een mooie term. Bekkeninstabiliteit. Ze kakelen maar door, en houden hun bekken inderdaad geen seconde dicht.

De zwangere vrouw valt op door een buitengemeen slechte gemoedstoestand. Deze wordt, in tegenstelling tot hetgeen menigeen vermoedt, niet veroorzaakt door angst voor de pijnlijke bevalling en soms helaas noodzakelijke knip- en hechtwerkzaamheden. Nee, de slechtgehumeurdheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan genotsmiddelen. Teneinde de ongeboren vrucht niet te beschadigen, is het gebruik van alcohol, nicotine, heroïne, cocaïne en crack ten strengste verboden. Een gemis aan deze narcotica leidt tot egoïsme en onredelijkheid, die zich in veel gevallen met name richt tegen de verwekker van het toekomstige kind.

De zwangere vrouw kent diverse verschijningsvormen. Wij kennen de broedkip, die achteloos het negende kind voldraagt en baart. Ook de laatstekansmoeder, die op haar veertigste alsnog besloot een kind te willen, valt in menig hippe grootstedelijke koffietent aan te treffen, trots pronkend met haar enorme buik. Een bijzonder trieste verschijningsvorm is de aanstaande tienermoeder. Haar ongeboren vrucht is doorgaans verwekt in een garagebox te Spijkenisse of in de Bijlmermeer. Deze garageboxen staan doorgaans leeg wegens het geringe autobezit onder de kansarme allochtone wijkbewoners. Vandaar dat deze ruimtes dus worden gebruikt voor zedeloos gedrag, uitmondend in de zwangerschappen van de eerdergenoemde aanstaande tienermoeders. De vaders in kwestie zijn doorgaans met de noorderzon vertrokken, doch zijn eenvoudig te herkennen aan hun naam. Meestal heten ze Roy Wijntuin, Sydney Graanoogst of Raello Esajas.

De zwangere vrouw vormt een aanzienlijke kostenpost. Waar ook de zeer betaalbare pil had kunnen worden gebruikt, kost de zwangere vrouw handenvol geld. Aan bezoeken aan de huisarts, de vroedvrouw en de kraamkliniek hangt een stevig prijskaartje, maar ook na de bevalling blijft de geldkraan wijd open staan. Te denken valt hierbij aan de kosten van het consultatiebureau en, in een later stadium, de beugeltandarts die aan de slag moet om de voortanden van de ongelooflijk onaantrekkelijke boreling nog enigszins in het gelid te krijgen. En bovenal krijgt de moeder periodiek een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van het kind op haar bankrekening gestort. Kinderbijslag. En die wordt, linksom of rechtsom, uiteindelijk wel bekostigd van uw en mijn belastingcenten.

Nee, die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen, die Japanners, die bejaarden, die pontschippers, die volkszangers, die Italianen, politici, die voetbalvrouwen, die columnisten en die psychologen zijn heus niet de enigen aan wier gedrag een ferm halt dient te worden toegeroepen!

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns