Doodgaan bij Achmea is goedkoper

Stefan

Even met Apeldoon gebeld. Achmea had al een telefoontje van FOK! verwacht maar eigenlijk pas vrijdag. Achmea gaat hun zorgverzekerden nu het goedkoopste van het goedkoopste op medicatie- en zorggebied leveren. Want waarom zou je mensen een duurder medicijn geven als je een soortgelijk medicijn ook uit de derde wereld kunt halen.
Daar ben ik het dus helemaal mee eens. En het inspireerde me dus belde ik Achmea met wat nieuwe ideeën. Want laten we eerlijk zijn, de farmaceutische industrie heeft decennia genoeg verdiend aan hun gepatenteerde medicijnen. Waarom denk je dat neuken met Viagra zo duur is. Omdat Pfilzer het alleenrecht heeft op de blauwe pil. Dus betaal je 10 euro per wip. Dat is net zo duur als een wip achter het Centraal Station.

Maar kudos voor Achmea. Zij gooien de knuppel in het hoenderhok. We zijn al die jaren uitgeknepen door producenten van medicijnen. Die pillen kunnen ook best door Indiase achterbuurtkinderen in doosjes worden gestopt. Alsof die wat beters te doen hebben. Scheelt toch weer in de kosten. Niks geen kinderbescherming of cao of andere betuttelende wetjes. Als medicijnen elders goedkoper gemaakt kunnen worden dan heiligt het doel alle middelen.
Want we hebben het wel over een miljard euro per jaar hè mensen. Een miljard. Weet je wel hoeveel bonussen Achmea daarvoor kan uitkeren. Het hele pand kan voorzien worden van nieuwe vloerbedekking. Een auto van de zaak. Nu kan het.
Maar als we even logisch nadenken is een miljard bezuinigen nog maar het begin, want we kunnen nog best een stapje verdergaan.
Neem bijvoorbeeld luiers voor lekkende bejaarden. Dat kan ook best met een katoenen theedoek. Of protheses. Als je geen arm of been meer hebt moet je ook niet doen alsof. Dan leer je maar te leven met wat je niet hebt of kan. En het is ook oneerlijk voor mensen die geen protheses nodig hebben. Ik krijg geen geld omdat ik geen prothese nodig heb, maar ik zou er wel recht op moeten hebben. Bovendien is het niet eerlijk dat je met een prothese sneller loopt op de Olympische Spelen dan mensen zonder prothese.

Maar we kunnen best een stapje verdergaan, want ik kan me zo indenken dat er nog goedkopere opties zijn. Vooral bij chronisch zieke mensen. Dat zijn mensen die nooit meer beter worden en niet meer optimaal in de maatschappij zullen functioneren. Mensen met een darmprobleem die hun hele leven medicijnen moeten slikken en snel moe zijn. Mensen met suikerziekte die hun hele leven lang insuline moeten spuiten en nog maar 24 uur per week kunnen werken. Mensen met hiv en die aidsremmers slikken en elke verkoudheid thuisblijven omdat hun weerstand zo laag is.
Achmea zal goedkoper af zijn als al deze mensen gewoon preventief geruimd worden. Doodgaan is goedkoper dus waarom blijven investeren in dit soort patiënten. Ik stel dan ook voor dat we die Fyra-treinen gewoon inzetten om al deze mensen te vervoeren naar het crematorium. In treinen tegelijk want dat is goedkoper. De energie die bij de verbranding opgewekt zal worden kan Achmea dan weer doorverkopen aan het Nuon.
Uiteraard moeten mensen wel een kaartje kopen, want het is niet de bedoeling dat Achmea voor de kosten gaat opdraaien. En zwartrijders, die worden gewoon uit de rijdende trein gegooid. Is dat ook weer opgelost.
Op de lange duur houden we in Nederland alleen nog de sterktste mensen over, mensen die niet voor elk wissewasje een medicijntje nodig hebben, mensen die nooit in het ziekenhuis komen. Met dat soort mensen kan Achmea de oorlog winnen. En tel uit je winst. Deze mensen betalen hun premie maar hebben nooit meer zorg nodig. Geen foutjes meer, bedankt!