Sporza-microfoon

Robert (Sdivad)

Er was al even gekoerst in Australië, Oman en Qatar, maar gisteren is het wielerseizoen toch pas echt begonnen. Vanaf het moment dat de renners in weer en wind door België fietsen en de koers live wordt uitgezonden, dan wordt het interessant. Is Boonen op tijd fit voor de grote wedstrijden? Pakken we als Nederlanders nog een grote prijs? Dat zijn voor mij op dit moment de belangrijkste vragen in het wielrennen. Maar toch ook: kan ik nog wel genieten van een wielerwedstrijd?

Traditioneel is Omloop het Nieuwsblad de eerste koers die er toe doet en die dus live te volgen is. Helaas was ik niet in de gelegenheid om te kijken, dus ik moest het ’s avonds doen met een korte samenvatting. Luca Paolini bleek te hebben gewonnen. Een 36-jarige Italiaan van Katusha. Ik zag hem de sprint makkelijk winnen, maar dacht meteen: Katusha? 36 jaar? Hoe betrouwbaar is deze Italiaan als het om schoon koersen gaat? Daarmee was de glans van de start van het wielerseizoen er voor mij eigenlijk meteen af.

Natuurlijk, het waren mijn eigen gedachten, dus wat dat betreft verpruts ik het voor mezelf. Maar gek is het niet. Noem nog maar eens een winnaar van zijn generatie die echt schoon is? Zijn die er eigenlijk wel ooit geweest? Als Tom Boonen, Fabian Cancellara of Peter Sagan straks klassiekers op hun naam schrijven, dan zal er bij mij toch twijfel zijn. Zelfs bij de jonge Sagan, die van de nieuwe generatie zou moeten zijn. Maar hij levert zulke grote prestaties, dat in het wielrennen toch meteen de twijfel komt.

De NOS heeft besloten vanaf heden het wielrennen “zakelijk, kritisch en gereserveerd” te brengen. In principe maken ze geen voorbeschouwingen meer en de commentatoren zullen minder enthousiast zijn over een op het oog knappe prestatie. Terecht, vind ik. Armstrong, Boogerd, Ricco, ze werden allemaal bewonderd door publiek en commentatoren. En het enthousiaste commentaar maakt mij als kijker ook enthousiast. Maar Armstrong en Ricco zijn gepakt, en in een schone Boogerd gelooft ook bijna niemand meer.

Dan is het logisch dat de NOS het realistischer wil brengen. Maar dat maakt het niet minder vervelend, want als kijker kan ik niet meer kijken zonder gedachten aan doping. Zelfs bij een afgelaste koers niet. Want waar ik op zondagmiddag had gehoopt Kuurne-Brussel-Kuurne te kijken, op de Belg waarschijnlijk, daar moest ik het door de afgelasting doen met een kort interview bij de NOS met een van de organisatoren. Een Sporza-microfoon werd hem onder de neus gehouden, want de NOS is er niet bij. Zelfs bij een afgelaste koers is de doping helaas te zien.