Kindermoord

Jan (Bakoenin)

Vandaag, 28 december, is het feest van de Onnozele Kinderen. Onnozele kinderen zijn eigenlijk onschuldige kinderen. Het feest wordt bij ons niet meer gevierd. Sinterklaas heeft het overgenomen. Maar het is goed om het weer eens even van stal te halen nu het jaar er bijna op zit.

Het feest van de Onnozele Kinderen komt namelijk voort uit de kindermoord van Bethlehem. Je weet wel, de geboorteplaats van Jezus. Op 28 december vieren de katholieken het martelaarschap van die onschuldige kinderen. Herodes had van de wijzen uit het oosten gehoord dat er in Bethlehem een nieuwe koning zou worden geboren en toen ze niet terugkwamen om de plek te verraden, liet Herodes voor het gemak maar alle jongens onder de twee jaar afslachten. Jozef en Maria hadden hem echter gefopt en waren naar Egypte gevlucht. God had volgens de katholieken de jongens van Bethlehem voorbestemd om te getuigen van de Messias.

Die voorbestemming vieren de rooms-katholieken dus. Vroeger gingen de kinderen in de kleren van volwassenen over straat en bedelden om snoep en geld. Dat laatste kwam weer voort uit het bisschopsspel. Kinderen kregen tijdens dat spel eten en cadeautjes van de kerk en de gemeente. Ik zou ervoor willen pleiten om het feest van de onnozele kinderen maar weer eens te gaan vieren. En dan wel over de gehele wereld. Want laten we zo aan het einde van het jaar maar eens de balans opmaken over wat er allemaal is gebeurd met de onschuldige kinderen.

Dat de katholieke kerk dit feest viert is leuk, maar die onschuldige kinderen hebben het al heel lang niet zo leuk meer bij de katholieke kerk. De commissie Samson heeft dat dit jaar uitvoerig aangetoond en die commissie onderzocht alleen nog maar het misbruik in instellingen. De commissie gaf zelf al aan dat buiten die instellingen ook kinderen werden misbruikt. Ik heb één keer gelezen dat er een pastoor de cel in is gegaan, maar daar is het wel bij gebleven. Wel werd een priester uit zijn ambt gezet. Gewone pedoseksuelen gaan meteen de cel in, maar blijkbaar hebben pedopriesters bescherming van hogerhand.

Dan hadden we dit jaar nog Robert Mickelson. Die zaak kwam al in 2010 aan het licht, maar pas in mei van dit jaar kwam de uitspraak van het hof: achttien jaar en tbs met dwangverpleging. Het beest vond het nog gek dat er geen verzachtende omstandigheden waren en gooide daarom met water naar de rechter. De advocaten van het beest zijn in hoger beroep gegaan omdat het materiaal dat in de woning van de man is gevonden niet rechtmatig zou zijn verkregen, terwijl de rechters dat wel rechtmatig vonden. Hoe hardvochtig moet je zijn om filmpjes waarin iemand zijn pik in een kind steekt onrechtmatig verkregen materiaal te noemen omdat de politie het huis niet had mogen doorzoeken. En Robert was niet de enige pedoseksueel die dit jaar in het nieuws kwam. We hadden nog die zwemleraar uit Den Bosch, Benno L. en in de jeugdzorg vergreep men zich hier en daar ook al aan kinderen. Ouders moeten zich zo langzamerhand wel gaan afvragen waar hun kinderen eigenlijk nog veilig zijn voor al die geile graaiers.

Maar het kan nog erger. We hebben net een verschrikkelijk drama in de Verenigde Staten achter de rug. Een Amerikaanse Herodes vond het nodig om twintig kinderen dood te schieten. Wat hadden die kinderen hem gedaan? Niemand begrijpt tot nu toe die moordenaar. Nu zijn die kinderen rechtstreeks gedood door hun moordenaar. Als die nog had geleefd, dan zou hij de doodstraf hebben gekregen. Daar ben ik zeker van. Maar er zijn ook stille moordenaars. Die moorden indirect. Ze hebben niet de intentie te moorden, maar ze scheppen wel de voorwaarden waardoor kinderen kunnen sterven. Bangladesh is zo'n voorbeeld. De stille moordenaars hebben de leiding bij onder andere bedrijven als C&A. Dat bedrijf koopt dan gewoon een aflaat voor vijf miljoen. Het is van oorsprong een katholiek familiebedrijf, dus ze zijn gewend om te betalen voor hun zaligheid. Na de oorlog hebben ze heel wat aflaten moeten kopen voor hun geheul met de nazi's. En nu behoren ze tot de struisvogels van de wereld. Je koopt lekker goedkoop kleren in Azië en met je kop in het zand zie je niet hoe die worden gemaakt en in welke omstandigheden.

Mogen we dan aan het einde van dit jaar ook eens even stil staan bij de onschuldige kinderen? Gelukkig hebben we nog net op de valreep iets goeds voor kinderen gedaan in Nederland. Serious Request haalde dit jaar geld op om via het Rode Kruis de kindersterfte terug te dringen in gebieden waar men niet de middelen heeft om het zelf te doen. Vorig jaar heb ik nog in Leiden 5.4 kilometer in hagelbuien hardgelopen voor de moeders in oorlogsgebieden, maar nu zijn het dus de onschuldige baby's die de opbrengst krijgen. Juist in een jaar waarin zo veel onschuldige kinderen zwaar te lijden hebben gehad, mag er ook wel eens iets positiefs voor ze worden gedaan. En dan kan het wel zo zijn dat de directeur van het Rode Kruis veel verdient, maar dat zal me eerlijk gezegd worst zijn. Herodes was vele malen rijker, maar deed niets goeds voor kinderen. Integendeel.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns