Dictee

Robert (Sdivad)

Foutloos. He-le-maal foutloos. Dat was me nog nooit gelukt en ik had ook niet verwacht dat het ooit zou gebeuren. Maar gisteravond was het dan toch zover, bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012. Lange woorden, trema’s, d/t-situaties, samenstellingen, het ging allemaal goed. Helemaal foutloos dus? Ja, helemaal foutloos. Ik had het gepresteerd de volledige zesde zin correct op te schrijven. Bij die andere zeven zinnen ging ik uiteraard wel regelmatig de mist in.

‘Deze strikt solitaire loopvogel met een basstem onder de drieëntwintig hertz wordt zelfs niet door oerwoudgeluidenervaren jagers gepercipieerd, laat staan door de sinds het indonesiseringsprogramma geëxcommuniceerde missionarissen.’ Dat was de zesde zin, die ik tot mijn eigen verbazing én grote vreugde dus foutloos noteerde. Achteraf gezien was het ook wel de makkelijkste zin volgens mij, maar toch, ik vind het een hele prestatie. Helemaal met Philip Freriks als dictator, of hoe dat dan ook maar heet.

Want wat was Freriks weer dramatisch. Bij De Slimste Mens vond ik hem al vervelend, maar hier is hij helemaal niet te harden. Hij spreekt gewoon dingen onduidelijk of zelfs helemaal verkeerd uit en dat is natuurlijk vrij vervelend bij een dictee. Ik heb door Freriks drie woorden volkomen fout opgeschreven doordat ik iets anders verstond dan wat hij zei. Belachelijk. Gelukkig deed de Vlaamse presentatrice de andere helft van de tekst. Daardoor zakte mijn ergernis na het luisteren naar Freriks steeds naar een nulpunt, steeg die vervolgens weer tot het kookpunt, waarna de Vlaamse dame mij weer tot rust bracht. Zo kwam ik de avond nog wel door.

Freriks, of Frederiks volgens een van de deelnemers die waarschijnlijk niet best heeft gescoord, vertelde aan het begin van de uitzending dat de Vlaamse presentatrice er vorig jaar helaas niet bij was. Dat kan ik me niet eens herinneren. Een compleet dictee naar Freriks luisteren, heb ik dat uitgezeten? Ik kan het me echt niet voorstellen. Het feit dat ik dit jaar een stuk minder fouten maakte dan vorig jaar is wel een stuk logischer, nu Freriks niet meer solo presenteerde.

Dit dictee zal me nog jaren bijblijven dankzij die foutloze zin. En natuurlijk dankzij Aicha Marghadi, die wel erg prominent in beeld was in het prominentenvak. Kan zij Freriks niet gewoon vervangen met ingang van volgend jaar? Die stem, die ‘uitstraling’ om het zo maar even te noemen, het lijkt me ideaal voor een dictee op televisie.