Onnavolgbaar, hard en meedogenloos

Dick (Bornfree)

Wat mij vooral boeit is je psyche. Je bespeelt grote groepen mensen moeiteloos. Maar zaterdag ging het even mis bij uitbater Joppers in Amsterdam. Een miscalculatie? Ik heb hier een column geleden ook al aandacht aan jou besteed. Het kan niet anders voor mij, ik moet het eerlijk toegeven: mensen als jij boeien mij. Het heeft niets met respect te maken maar meer met jouw natuurlijke manier van bewegen in je psyche. Het non-verbale hoort er ook wel een beetje bij, maar is in dezen van ondergeschikt belang. En luister Willem, ik ben een leek, ik leef als een simpel mens qua informatie over de werkelijke beweegreden van de heer Vrij jou midden op de dag en plein public een pak slaag te geven. Nota bene met zijn kinderen op de achterbank rijdt hij voorbij het terras van eerdergenoemde uitbaterij, ziet jou en het wordt rood voor zijn netvlies. Een paar seconden later graveert hij zijn knokkels in je gezicht. Harde vuisten belanden op geoefende kaken als het gaat om opvangen van dit soort geweld. Je slaat niet terug. Natuurlijk niet, want jij bent degene die altijd nadenkt. Altijd en overal, onder welke situatie ook. Normale stervelingen zoals ik en zelfs John van den Heuvel krijgen echt geen vat op jou. Niet op je motivatie en niet op je voorspelbaarheid. Want nu eerlijk: had John of welke andere misdaadverslaggever dan ook kunnen voorspellen dat jij columns zou gaan schrijven en een tv-persoonlijkheid zou worden? Niemand, ook Peter R. de Vries niet. Ik denk dat zelfs God nog wel eens achter zijn virtuele oor krabt wat betreft jouw psyche.

Onnavolgbaar, hard en meedogenloos, dat ben je. Maar ook een charmeur en bespeler van mensen. Wat was dat nu met Vrij? Wat had hij van je tegoed, wat heb jij gedaan dat je hem zo boos maakt? Heb je tijdens je vele afpersingszaken zijn naam gebruikt als drukmiddel? Zou hij daar geld voor krijgen wat je hem niet gegeven hebt? Ben je andere afspraken met hem niet nagekomen? Vindt Vrij dat je de zaak, de onderwereld, schade toebrengt door zo veel aandacht voor jezelf te vragen in de bovenwereld? Want laten we eerlijk zijn, Vrij heeft gelijk het heet niet voor niets de onderwereld. De onderwereld hoort niet in de bovenwereld. De onderwereld shopt in de bovenwereld, haalt zijn klanten daar. Onder één voorwaarde: dat de onderwereldman of -vrouw niet net doet alsof hij of zij in de bovenwereld leeft, werkt enzovoort. Zeg maar net doet alsof hij of zij net als jij en ik gewoon naar het werk gaat iedere dag. Dat je met de gewone zaken van het leven te dealen hebt ieder dag. Dat! Moet je dus als rechtgeaarde maffioso NIET doen, Willem, en dat doe jij wel. Jij probeert de kloof tussen boven- en onderwereld zo dicht mogelijk bij elkaar, naast  elkaar te laten bestaan. Daar gaan ze je voor straffen, Willem, geloof mij maar. Daar hoef je echt niet John van den Heuvel, of Peter R. de Vries voor te heten. 

Nogmaals, ik zie mijzelf als een doorsnee-participant van deze samenleving. Heb een gewone baan en een nog gewonere vrouw en kinderen. Ik ken je ook helemaal niet, maar als rechtgeaarde Nederlander mag ik wel schrijven over wat ik lees en zie. En dan nog ken je iemand niet, je neemt simpel waar. En ik vind je een bijzonder intelligente man. Een man die anderen weet te bespelen als geen ander. Een virtuoos, hersens als een Stradivarius. De klanken via dit simpele hout beroeren velen. Alleen jij kan dit  prachtige instrument zo vals laten klinken dat de waarde er bijna van onderdoor gaat. Als je in het bedrijfsleven had gezeten, was je een Jan Hommen geweest (Voorzitter RvB ING). Geef ik je nu te veel credit? Ik denk het niet.

En toch, ik heb het al aangehaald. Boven- en onderwereld zijn niet met elkaar te verenigen. Simpele mensen als ik begrijpen echt niet waar jij mee bezig bent, begrijpen al helemaal niet waarom Vrij  jou midden op straat een pak op je donder geeft. Mijn voorstel is dus: keer voorgoed naar de onderwereld terug. Keer je rug naar de samenleving zoals wij hem beleven. Zet mensen af die het waarschijnlijk toch wel kunnen missen en wacht geduldig op een volgende gevangenisstraf. Sterf daar ook. Liever dat dan dat er straks een van je vroegere vrienden besluit je af te knallen op een druk terras waar mijn dochter en haar vriendinnen toevallig een bakkie doen. Snap je hem Willem? Opzouten uit die bovenwereld, je hoort er niet thuis.