Jolande Sap en de strontkar (deel 2)

Driek (DriekOplopers)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag hebben ze het over gezondheidszorg voor de elite en de grootsheid van Jolande Sap.

Je stelling dat mensen niet voor de lol naar de huisartsenpost gaan, is natuurlijk op drijfzand gebouwd, TheGrandWazoo! Mensen doen wel gekkere dingen. Zoals lid worden en blijven van GroenLinks. Zo enorm genoten van de beelden van die vergadering van die grapjassen in Utrecht, vorige week zaterdag. Zit er achter de bestuurstafel een of andere vent in een T-shirtje. Niet eens het benul om in ieder geval een jasje aan te doen. Wat? Of ik altijd een in kapsonesjasje rondwandel? Nee. Meestal een lekker ribfluwelen overhemd. Maar als ik wat belangrijks moet, dan hijs ik mij even in gepaste kledij. Dress for the occasion. Ben ik erg voor.

Arm GroenLinks. De voorzitter ook weg. En de door mij zeer gewaardeerde Andree van Es heeft ook haar onderzoekscommissie in de wilgen gehangen. Op grond van allerlei beschuldigingen. Dat ze misschien beschadigd zou worden, en daarmee haar commissie ook. Hou toch op. Als je lid bent van GroenLinks, dan ben je sowieso beschadigd. Een partij die door supertrut Fenke Halsema naar de geposterioriseerde slachtbank is geleid. Zij maakte van GroenLinks een soort van GroenRechts, tot grote schrik van de ongewassen wereldverbeteraars. Dankjewel, Femke!

Maar even terug naar dat voorstel dat uit de formatietechnische radiostilte is gelekt. Patiënten die nodeloos de huisartsenpost of de spoedeisende hulp bezoeken, die moeten betalen. Lastig. Zelf heb ik in een weekend vorig jaar een huisartsenpost bezocht. Dat bezoek leidde tot snelle medicatie, en vermindering van de ernst en verkorting van de duur van mijn lijden. Maar zonder dat bezoekje aan die post, en gewoon na het weekend naar mijn eigen huisarts: ik was dan heus niet overleden. Was mijn bezoek aan die huisartsenpost dan overbodig of niet? Moet ik, als ik binnenkort onder gelijke omstandigheden dezelfde beslissing neem, betalen? En een ander probleem: krijg je dan dat gedoe, dat rijken wel naar de huisartsenpost stappen, en de armen gewoon kreperen? De huisartsenpost als elitevoorziening?

Of is dat plannetje gewoon voor op het toneel? Zodat men dat straks weer kan intrekken, en het volk niet mort over andere nare voorstellen, waar nu over wordt onderhandeld door de dikke vrienden Rutte en Samsom? Wie het weet mag het zeggen.

Niemand die het weet. Want stilte is de norm. Rond de formatie. Maar niet alleen daar. Dus ik wil ook een compliment uitdelen. Aan Jolande Sap. Zij is overreden door de strontkar, zoals ik vorige week al uitlegde. Zij heeft er bewust voor gekozen, niet wild om zich heen te slaan. Zij heeft niet gekozen voor een rondje langs alle televisiepraatprogramma’s om toch te proberen, haar gelijk te halen. Dat vind ik groots. Knap. Ik weet niet, of ik dat in een soortgelijk geval ook zou kunnen. Maar dat zal de nabije toekomst uitwijzen. Er broeit iets.